|
Z zaledwie jednym słoiczkiem suszonych pomidorów OLE! w szybki i łatwy sposób przygotujesz niebanalna oprawę grilla. Jeden słoiczek, ale tyle inspiracji.
Aromatyczna marynata
Chrupiąca karkówka, soczysty kurczak, hmm… palce lizać. Aby wydobyć smak mięsa nie możemy zapomnieć o jego wcześniejszym zamarynowaniu , najlepiej przez 24 godziny. W tym celu wykorzystaj aromatyczną zalewę olejową ze słoiczka suszonych pomidorów, którą możesz wzbogacić wyciśniętym ząbkiem czosnku. Jeśli akurat nie masz potrzeby lub możliwości wykorzystania oleju ze słoiczka, to przelej go do karafki. Przyda się później!
Smak Prowansji
Jak już mięso będzie się marynować, czas pomyśleć o innych pomysłach na urozmaicenie naszej grillowej biesiady. Jeśli chcemy się myślami przenieść na słoneczne Lazurowe Wybrzeże to proponujemy przygotować pyszną pomidorową tapenadę, którą możesz wykorzystać jako oryginalny sos do grillowanego mięsa lub jako pastę do ulubionego pieczywa. Jej mocno pomidorowy- ziołowy smak znajdzie wielu amatorów.
Tapenada z suszonych pomidorów
Składniki :
Suszone pomidory w oleju OLE! – pół słoiczka
ser żółty, 15 dag
pieczywo tostowe
świeży czosnek, 2-3 ząbki
listki świeżego tymianku
Przygotowanie:
Suszone pomidory miksujemy razem z olejem ze słoiczka. Następnie do pasty dodajemy starty na drobno żółty ser. Pieczywo pieczemy na grillu, kroimy w poprzek tworząc dwa trójkąty. Nakładamy tapenadę z suszonych pomidorów i dekorujemy świeżym tymiankiem.
Pomidorowa chwila wytchnienia
Nieodłącznym elementem każdego grilla są sałatki. I tutaj też z pomocą przyjdą nam suszone pomidory OLE!. Wystarczy pomidory połączyć z makaronem, serem lazur, do smaku dodać paluszki surimi oraz odrobinę białego wina. Taka pomidorowa przekąska będzie doskonale smakować na łonie natury. Prawdziwa chwila relaksu i uczta dla podniebienia.
Sałatka - Pomidorowa chwila wytchnienia
Składniki:
- Suszone pomidory w oleju z ziołami OLE! – pół słoiczka
- kapary OLE!
- makaron świderki
- paluszki surimi
- ser pleśniowy lazur
- 50 ml białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Gotujemy jedną szklankę makaronu. Kroimy paluszki surimi w kawałki. Ser pleśniowy a`la lazur kruszymy na średniej wielkości cząstki, dodajemy suszone pomidory z kaparami oraz 50 ml białego wina wytrawnego. Delikatnie wszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki. Przekąskę podajemy schłodzoną.
Prawda, że słoiczek suszonych pomidorów to niezwykle wszechstronne rozwiązanie? Z OLE! przygotowanie grilla zajmie Ci tylko chwilę! Smacznego!
|