|
To niesamowite jak mleko, jajko, mąka i proste dodatki mogą zmienić się w pyszne, tanie i pożywne danie, które na dodatek przyrządzone w większej ilości spokojnie wystarczy jeszcze na obiad czy kolację.
Naleśniki niemal od zawsze były popularnym daniem. Pierwsze wzmianki o cieście przypominającym dzisiejsze naleśniki pochodzą od greckiego komediopisarza Kratinosa tworzącego w Atenach w IV wieku p.n.e. , który to opisał je w jednym ze swoich dzieł. Nawet dziś nie ma chyba niczego łatwiejszego niż przyrządzenie naleśników, których wykonanie sprawia frajdę czy to dziecku, czy dorosłym. To doskonały pomysł zarówno na danie główne bądź deser, ale chyba najbardziej pasują do śniadania. Łatwość ich wykonania sprawia że ciasto na naleśniki przyrządzić może praktycznie każdy a efekt finalny jest zależny jedynie od naszej wyobraźni.
Warto też dodać, że sam przepis na ciasto naleśnikowe charakteryzuje się dużą różnorodnością. Oznacza to, że nie trzeba ściśle trzymać się proporcji składników, dzięki czemu zyskujemy spore pole do eksperymentów i cieszyć się rozmaitością smakowitych naleśników. Możemy tradycyjną białą mąkę zastąpić odmianą pełnoziarnistą lub kukurydzianą. Jeśli lubimy naleśniki na słodko, można wybrać mleko kokosowe zamiast tradycyjnego lub zdecydować się na mleko smakowe, np. brzoskwiniowe lub waniliowe. Osoby, które są uczulone na mleko również nie muszą rezygnować z tego dania, dla nich ratunkiem będzie mleko sojowe, np. ViveSoy Pascual, które też pojawia się w wielu smakach.
Wybór dodatków również pozostawia szerokie pole do popisu. Do tych „lekkich” fantastycznie pasują owoce: truskawki, poziomki, jagody, brzoskwinie, kiwi i odrobina jogurtu. Łasuchy z pewnością zachwycą się dodatkiem bitej śmietany, kremu czekoladowego, miodu, dżemu. Warte polecenia są również naleśniki na słono lub pikantnie. Można dodać różnych rodzajów serów od aksamitnego brie, poprzez aromatyczną goudę, kończąc na wyrazistym parmezanie. Równie świetne będą z cienko pokrojoną szynką, szpinakiem, pieczarkami czy dodatkiem pikantnych papryczek. Każda kompozycja tworzy nowy smak i tym samym nowy przepis. Przyrządź je z łatwością i przygotuj wspaniałe śniadanie.
autor: / źódło: / opracowanie:
ViveSoy
|