|
Może kawior z pieczonych bakłażanów i papryki, czy greckie szaszłyki zdołają przełamać grillową nudę? Robert Makłowicz, znany krytyk kulinarny wraz z siecią Tesco przekonują Polaków, że dania z grilla mogą być równocześnie proste i finezyjne.
Często zdarza się, że w grillowych kulinariach jesteśmy więźniami swoich przyzwyczajeń. Z tego powodu na naszym ruszcie lądują zazwyczaj kiełbasa i karkówka. A jak w wydanej przez Tesco książce kucharskiej pisze Robert Makłowicz, „na węglu drzewnym da się przecież przygotować mnóstwo interesujących potraw - również warzyw, o czym wielu zapomina". W książce „Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku” dzieli się pomysłami na urozmaicenie w prosty sposób dań grillowych. Przykładowo, do przygotowania warzywnego kawioru nie potrzebujemy nic więcej poza papryką, bakłażanem, pomidorem, czosnkiem, sokiem z cytryny, pietruszką, dwoma orzechami włoskimi, serem feta i olejem.
Dla osób, które mimo wszystko są miłośnikami klasycznych grillowanych potraw, Tesco w tym roku przygotowało gamę niemal 50 gotowych do grillowania mięs, kiełbas i serów (m.in. oscypek, czy ser do grillowania Sirtakis). Tegoroczną nowością jest tradycyjna kiełbaska grillowa Bratwurst. Jej charakterystyczny szary kolor oznacza, że do jej produkcji nie używa się konserwujących substancji peklujących, dlatego idealnie nadaje się zarówno na patelnię jak i na grilla.
Jednak równie ważne jak to, co położymy na grillu jest sam grill. W ofercie Tesco znajdziemy szeroki wybór grilli od tych najtańszych kosztujących ok. 12 zł po profesjonalne urządzenia za ponad 350 zł. Na szczególną uwagę zasługuje składany grill notebook, który swoimi praktycznymi gabarytami i wyjątkowym designem przyciągnie niejedno spojrzenie.
autor: / źódło: / opracowanie:
Tesco
|