|
Amy Thomas w Paryżu zakochana jest na zabój i szaleje na punkcie gorzkiej czekolady. Gdy otrzymuje propozycję pracy dla Louisa Vuittona, bez wahania pakuje walizkę i przeprowadza się z Nowego Jorku do Paryża.
Jej plan jest prosty... Chce poznać tajniki francuskiej kuchni, zwiedzić południową Francję i nauczyć francuskiego. A może wreszcie się zakocha? Amy na rowerze przemierza brukowane uliczki Paryża w poszukiwaniu najdoskonalszych i najpyszniejszych cukierniczych cudów. Poczuj aromat masła zapiekanego w warstwach francuskiego ciasta! Delektuj się chrupkim, ciągnącym, ale lekkim jak piórko tęczowym makaronikiem, oddaj się rozkoszy cudownie gładkiej i aksamitnej czekolady! Daj się uwieść francuskim delicjom i poczuj słodko-słony smak paryskiego życia!
Apetyczna opowieść dla słodkolubnych. Wartość energetyczna: bilion kalorii. Croissanty, makaroniki, pain au chocolat - wszystkie paryskie pyszności opisane z należną im czułością i ze znajomością tematu. Uwaga, w trakcie lektury pojawia się niepohamowana ochota na małe francuskie co nieco...
Joanna Nojszewska, frankofilka, szefowa działu kultury w miesięczniku „Twój Styl”
Zaznać słodyczy miłości? Tak, ale tylko w Paryżu! Paryż, mój słodki oprowadzi Was po cukierniach i kawiarniach stolicy Francji. Kto zna miasto, będzie miał radość z powrotu do miejsc, które autorka ukazuje od ich słodkiej strony. Kto nie zna, tego na pewno zachęcą rowerowe eskapady kulinarnymi szlakami Amy. Smacznego słodkiego!
Justyna Kosmala, współwłaścicielka francuskiej piekarni Charlotte. Chleb i wino
|