|
Zestawienie powstało na podstawie informacji dostarczonych przez ponad 1800 członków Amerykańskiego Stowarzyszenia Kulinarnego.
Z przeanalizowanych danych wynika, że najważniejszym trendem 2013 roku będzie pozyskiwanie mięsa i owoców morza od lokalnych dostawców, którzy działają zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Wysokie pozycje w rankingu zajmują także bezglutenowe jedzenie, mniejsze porcje oraz żywność inspirowana kuchnią etniczną.
10 najważniejszych trendów 2013 roku to:
- Mięso i owoce morza pozyskiwane od lokalnych dostawców
- Surowce z małych gospodarstw rolnych
- Zdrowe posiłki dla dzieci
- Pozyskiwanie produktów od dostawców, którzy prowadzą swoją działalność zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju (environmental sustainability)
- Żywienie dzieci jako kulinarny temat przewodni (menu z daniami dla dzieci)
- Wzbogacanie diety o nowe gatunki i rodzaje mięs (szczególnie nowe rodzaje steków)
- Zakup lokalnych produktów
- Kuchnia bezglutenowa
- Pozyskiwanie owoców morza od firm dbających o środowisko naturalne
- Pełnoziarniste składniki w posiłkach dla dzieci
Źródło: http://investorplace.com/2012/12/top-food-trends-for-2013/
|