Przez kilkadziesiąt lat pytanie to fascynowało pewną grupę zapalonych lekarzy i naukowców, a wyniki ich badań, które mogą zmienić Twoje życie, stały się głównym przesłaniem przebojowego filmu dokumentalnego Widelec zamiast noża. Jak brzmi ich recepta na zdrowie? Stosuj dietę opartą na nisko przetworzonych produktach roślinnych – to może uratować Ci życie.
Jeśli wywraca to do góry nogami Twoje obecne przekonania na temat zaleceń żywieniowych, wiedz, że eksperci stojący za Widelec zamiast noża nie obawiają się obalania dotychczasowych mitów. Dr Caldwell Esselstyn w swojej książce Prevent and Reverse Heart Disease wyjaśnił, w jaki sposób spożywanie mięsa, nabiału i olejów uszkadza tkankę wyścielającą nasze naczynia krwionośne, powodując choroby serca, zawały i udary. W Nowoczesnych zasadach odżywiania, opracowanych między innymi na podstawie szeroko zakrojonych badań epidemiologicznych przeprowadzonych w Chinach, dr Colin Campbell ukazał, że nowotwory i inne choroby zbierają największe żniwo, gdy normę stanowi sposób żywienia oparty na mięsie i nabiale, natomiast zachorowalność gwałtownie się obniża, jeśli ludzie pozostają przy tradycyjnych dietach roślinnych. Obecnie coraz więcej ekspertów podpisuje się pod stwierdzeniem, że nic nie jest w stanie zapewnić takich korzyści zdrowotnych jak dieta oparta na produktach roślinnych.
Widelec zamiast noża otwiera przed ogromną liczbą osób drogę do zdrowia usłaną roślinami.
Książka zawiera:
- opinie wybitnych specjalistów, którzy wystąpili w filmie Widelec zamiast noża – dr. Neala Barnarda, dr. Johna McDougalla, Ripa Esselstyna – autora The Engine 2 Diet, a także wielu innych;
- przykłady sukcesów odniesionych po przejściu na dietę opartą na nisko przetworzonych produktach roślinnych – na przykład historię San’Dery Prude’y, która nie musi już przyjmować leków na cukrzycę, schudła i czuje się świetnie;
- informacje na temat odpowiedniego bilansowania zdrowej diety, bogatej w owoce, warzywa, rośliny strączkowe i nisko przetworzone produkty zbożowe, w tym praktyczne wskazówki dotyczące zmiany sposobu żywienia i niezbędnych przyrządów kuchennych;
- 125 przepisów mistrzów kuchni roślinnej: od śniadaniowych muffinów owsianych z borówkami, poprzez słonecznie pomarańczową zupę-krem z ignamów, po polentę z czosnkiem i rozmarynem oraz kruche ciasto malinowo-gruszkowe – pyszne, zdrowe potrawy na każdy posiłek i na każdy dzień.