|
Obraz z rezonansu magnetycznego pokazał, że picie trunków zawierających ekstrakt z zielonej herbaty powoduje zwiększoną aktywność w części mózgu odpowiedzialnej za funkcjonowanie pamięci.
Wyniki badania opublikowanego w European Journal of Clinical Nutrition można dodać do długiej listy benefitów płynących z picia zielonej herbaty i jej ekstraktów, takich jak redukcja ryzyka zachorowania na Alzheimera czy niektóre rodzaje raka. Picie tego napoju poprawia też funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, zdrowie jamy ustnej oraz pomaga w zachowaniu odpowiedniej wagi.
Profesor Stefan Borgwardt z Uniwersyteckiego Szpitala w szwajcarskiej Bazylei w swoim eksperymencie jako pierwszy wykorzystał obraz z rezonansu magnetycznego, aby obserwować zmiany w mózgu w następstwie spożycia wyciągu z zielonej herbaty. Razem ze współpracownikami zrekrutował 12 zdrowych wolontariuszy i podzielił ich na dwie grupy. Jednym podał napój z ekstraktem z zielonej herbaty, a pozostałym bez niego. Następnie poprosił ich o wykonywanie ćwiczeń wymagających użycia pamięci. Badanie zostało przeprowadzone w kontrolowanych warunkach, a dodatkowo – by wynik nie został zafałszowany – ani badani ani eksperymentatorzy nie wiedzieli, do której z grup została przydzielona dana osoba.
„Chociaż analiza całego mózgu nie wykazała istotnych zmian, dalsze oceny pokazały, że spożywanie ekstraktu z zielonej herbaty wiązało się ze zwiększoną aktywacją w grzbietowo-bocznej części kory przedczołowej” – mówi prof. Borgwardt i jego współpracownicy – „Jest to pierwsze badanie z wykorzystaniem obrazu z rezonansu magnetycznego, które sugeruje, że neuroobrazowanie funkcjonalne dostarcza środki do zbadania w jaki sposób ekstrakt z zielonej herbaty wpływa na mózg i pobudza do szybszego działania grzbietowo-boczną część kory przedczołowej, która odpowiada za pracę pamięci” – podsumowuje badacz.
W badaniu wykazano również, że spożywanie większych dawek zielonej herbaty prowadzi do lepszego zapamiętywania.
Źródło: European Journal of Clinical Nutrition Published online ahead of print “Neural effects of green tea extract on dorsolateral prefrontal cortex” Authors: S Borgwardt, F Hammann, K Scheffler, M Kreuter, J Drewe, C Beglinger
|