|
Wskazują one na to, że ta mieszanka może pomóc wzmocnić system immunologiczny osób starszych poprzez zwiększenie ich zdolności do zwalczania niektórych zakażeń. Badanie sprawdziło czy codziennie podawanie starszym osobom mieszanki z białka mleka i jagód goji miało wpływ na ich reakcję na szczepionkę przeciwko grypie sezonowej.
Kierowany przez dr Karine Vidal z Nestlé Research Center w Szwajcarii, zespół odkrył, że podczas gdy wszystkim uczestnikom badania wzrósł poziom przeciwciał specyficznych dla grypy po szczepieniu, to ci, którzy przyjmowali wcześniej środki z kolcowojem, mieli wyższy poziom przeciwciał.
"To jest naprawdę rozpoznawcze badanie" - mówi dr Vidal - "Jego celem było zbadanie właściwości odpornościowych jagód goji. Bardzo chcemy opracować proces, który zwiększy przyswajalność związków z kolcowoju" - wyjaśniła, zwracając uwagę, że firma znalazła sposób na zwiększenie biodostępności przeciwutleniaczy w owocach tak, że są one lepiej przyswajalne dzięki dodatkowi mleka.
Nestlé pracuje nad zastrzeżoną mieszanką białka mleka i kolcowoju, aby lepiej wykorzystać silne przeciwutleniacze, które zawierają te owoce. Do tej pory przeciwutleniacze rozpuszczane były w wodzie, ale tracą przez to niektóre ze swoich właściwości. Dzięki rozpuszczaniu związków w laktozie, można aż trzykrotnie zwiększyć biodostępność utleniaczy.
Źródło: Karine Vidal, Peter Bucheli, Quitao Gao, Julie Moulin, Li-Song Shen, Junkuan Wang, Stephanie Blum, and Jalil Benyacoub. Rejuvenation Research. 2012, 15(1): 89-97
|