|
„Owoce są bardzo pożywne, ale należy pamiętać, że nadmiar żywności, nawet zdrowej, może prowadzić do nadwagi” – mówi autorka badania, Brooke Schantz „Najważniejsze to kontrolować wielkość porcji!” – dodaje.
Przejadanie się zdrową żywnością jest naprawdę łatwe, przy jej spożywaniu obowiązują te same zasady jak przy fast foodach. Wahania naszej wagi odbywają się na bardzo prostych zasadach – chodzi o to ile energii przyjmujemy, a ile zużywamy. Jeśli całkowite spożycie kalorii jest wyższe od energii spalanej w ciągu dnia, tyjemy. Jeśli jest niższa, chudniemy. Tyczy się to każdego rodzaju jedzenia, także zdrowych owoców i warzyw.
„Przychodzi do mnie wiele osób, które nie wiedzą dlaczego mają problemy z chudnięciem” – mówi Schantz – „Okazuje się, że przez cały dzień jedzą owoce. To jasne, że duża ilość jedzenia, nawet zdrowego, musi odbić się na naszej wadze”.
Ale nie powinniśmy się martwić, są oczywiście wyjątki od tej reguły – warzywa o niskiej zawartości skrobi. Ciężko się nimi przejeść, chyba że towarzyszą im zbędnych kalorie z sosów, serów i masła. Warzywa, których powinniśmy unikać to te bogate w skrobię, takie jak groch, kukurydza i ziemniaki.
"Ludzie mają tendencję do przejadania się zdrową żywnością” - mówi Schantz - "Choć etykieta może mówić, że żywność lub napój są niskotłuszczowe lub beztłuszczowe, to powstrzymujmy się od jedzenia nadmiernej ilości.” W końcu zawsze co za dużo, to niezdrowo.
Źródło: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120724144423.htm
|