|
I dlatego kuchnia grecka to ogromna skarbnica kulinarnych pyszności. Warto po nie sięgnąć teraz, gdy wakacje w pełni - wszak Grecja to jedno z naszych ulubionych miejsc na urlop.
Oczywiście potrawy kuchni greckiej najlepiej będą smakować właśnie tam, skąd się wywodzą. Jeśli jednak nie planujemy w tym roku greckich wakacji, okazuje się, że wiele z nich możemy również przygotować w domu. Wykorzystując składniki charakterystyczne dla tamtejszej kuchni, czyli oliwę z oliwek, sery, pomidory, bakłażany i całe bogactwo innych warzyw, oraz z pomocą produktów Knorr dedykowanych kuchni greckiej możemy przyrządzić dla całej rodziny prawdziwie greckie przysmaki. Oto propozycje kucharzy Knorr:
Musaka
Choć niektórzy twierdzą, że potrawa ta ma swój rodowód w Turcji, to jednak dziś jest przeważnie uznawana za pokazowe danie kuchni greckiej. Oznacza zapiekankę przyrządzaną z uwielbianych przez Greków bakłażanów, mięsa mielonego i sosu beszamelowego, choć oczywiście w greckich restauracjach można spotkać liczne wariacje musaki. Kucharze Knorr polecają taką oto wersję:
Musaka - składniki:
mięso mielone wołowe - 250 gramów papryka - 1 sztuka Sos w słoiku Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie mielony cynamon bakłażan - 1 sztuka starty żółty ser - 4 łyżki ziemniaki - 300 gramów olej - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1.Podsmaż mięso. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.
2.Dolej 2 szklanki wody i Sos w słoiku Spaghetti Bolognese Knorr. Całość wymieszaj i zagotuj.
3.Bakłażana i ziemniaki pokrój w plastry, połącz z całością i gotuj ok. 3 minuty, po czym dopraw przyprawami.
4.Posmaruj tłuszczem naczynie do zapiekania, po czym przełóż do niego składniki musaki.
5.Na koniec posyp je serem i zapiekaj ok. 35 minut w 190 stopniach.
Gyros
Na greckim stole nie może zabraknąć gyrosa. Choć w tamtejszych tawernach gyros przyrządza się z mięsa jagnięcego opiekanego na rożnie i zawijanego w tradycyjny chleb pita, my kojarzymy go często z talerzem wypełnionym mięsem, surówkami i frytkami lub przekąską w cieście tortilla. Najważniejsze jednak w tej potrawie są przyprawy i charakterystyczny sos. Smak ten uzyskamy w domowej kuchni dzięki Fix Knorr Gyros z sosem paprykowo-ziołowym. Pomoże w przygotowaniu polecanych przez kucharzy Knorr wersji gyrosa:
Gyros z tzatzikami i ostrym sosem paprykowym - składniki:
ryż - 300 gramów pomidory - 2 sztuki jagnięcina - 400 gramów zielony ogórek - 300 gramów gęsty jogurt - 200 mililitrów mięta - 1 pęczek Fix Gyros z sosem paprykowo-ziołowym Knorr - 1 opakowanie majonez - 80 mililitrów ząbek czosnku - 1 sztuka ketchup - 80 mililitrów czerwona cebula - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokrój w grube paski i przygotuj według przepisu na opakowaniu Fix Knorr.
2.Obsmaż mięso na patelni aż nabierze rumianego koloru.
3.Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość duś przez około 15 minut pod przykryciem. Na koniec pokrój w paski miętę i dodaj do całości.
4.Gyros podawaj z ugotowanym ryżem, plastrami czerwonej cebuli, sosem tzatziki oraz sosem paprykowo-ziołowym, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
5.Sos Tzatziki: Obierz ogórka i przetnij go na cztery części. Wytnij z niego nasiona, resztę zetrzyj na grubej tarce. Czosnek zmiażdż w prasce i wraz z ogórkiem, połącz z jogurtem.
Dolmades
Uwielbienie Greków dla tego dania powinno być dla nas Polaków zupełnie zrozumiałe, ponieważ dolmades przypominają nasze polskie gołąbki. Podobnie jak one potrawę przyrządza się z mięsa i ryżu, podawana jest na ciepło i z sosem. Różnica tkwi jednak w rodzaju mięsa, bo Grecy wykorzystują do przygotowania dolmades swoją ulubioną jagnięcinę. Ponadto zamiast w liście kapusty, farsz jest zawijany w rodzime liście winogron. Kucharze Knorr polecają przepis na dolmades, dzięki któremu możemy samodzielnie i z dostępnych w naszym kraju składników przygotować w domowej kuchni te „greckie gołąbki”:
Dolma - składniki:
mięso mielone wołowe - 200 gramów ryż - 50 gramów Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr - 1 opakowanie cebula - 1 sztuka mięso mielone wieprzowe - 200 gramów sok z cytryny - 1 sztuka Bulionetka Bulion drobiowy Knorr - 1 sztuka jogurt naturalny - 300 mililitrów liście winogron - 20 sztuk
Sposób przygotowania:
1.Pokrój cebulę w drobną kosteczkę i dodaj do mięsa.
2.Całość wymieszaj z Fixem Knorr. Dodaj ryż i sok z cytryny.
3.Liście winogron włóż do osolonej, gotującej się wody na 4 minuty, następnie przelej zimną woda.
4.Rozłóż każdy listek na desce i nałóż łyżeczką przygotowany farsz. Liście zawiń po bokach, a następnie ściśle zroluj. Staraj się, aby roladki nie były zbyt dużych rozmiarów.
5.Winogronowe gołąbki ułóż w garnku, zalej przygotowanym na Bulionetce Knorr rosołem – całość przykryj małym talerzem tak, aby gołąbki nie wypływały do góry.
6.Całość gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut. Dolmę podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym, przygotowanym na bazie sosu dołączonego do saszetki.
Grecka sałatka
Nie trzeba jej chyba nikomu przedstawiać – uwielbiamy to połączenie pomidorów, sałaty, cebuli, oliwek, sera feta. Znakomicie sprawdzi się tutaj także sos sałatkowy grecki Knorr, czyli kompozycja przypraw i ziół, które nadadzą sałatce greckiego charakteru. Ponadto kucharze Knorr proponują tradycyjną sałatkę grecką nieco urozmaicić:
Sałatka grecka inaczej - składniki:
rukola - 0.5 opakowania cebula biała - 1 sztuka radicchio - 1 sztuka Sos sałatkowy grecki Knorr - 1 opakowanie papryka - 1 sztuka ser feta - 1 opakowanie oliwki zielone - 2 łyżki oregano - 1 łyżeczka oliwki czarne - 2 łyżki oliwa z oliwek - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1.Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
2.Radicchio porwij na mniejsze kawałki, papryki oraz ser pokrój w kostkę 1,5x1,5 cm. Cebulę natomiast pokrój w cienkie krążki.
3.W misce wymieszaj sałaty, paprykę oraz oliwki – następnie przełóż do miski, w której podasz sałatkę. Na wierzchu ułóż krążki cebuli, posyp pokrojonym serem. Całość zalej przygotowanym sosem i oprósz suszonym oregano.
|