|
Naukowcy z Centrum Badań Nestlé w Szwajcarii sprawdzili naukowe podłoże stwierdzenia, że czekolada to przyjemne pożywienie.
Badanie Nestlé o wpływie ciemnej czekolady na stres monitorowało przez dwa tygodnie 30 dorosłych ludzi. Każdego dnia uczestnik dostawał 40g ciemnej czekolady – mniej więcej 4 kostki. Badani konsumowali połowę porcji rano, a resztę wieczorem. Uczestnicy mający wyższy poziom stresu na początku badania odczuli redukcję złego oddziaływania zdenerwowania na ich ciało.
Wyniki pokazały, że poziom hormonów powiązanych ze stresem obniżył się u wszystkich uczestników, również tych nie uznawanych za zestresowanych na początku.
Ciemna czekolada użyta podczas badania zawierała do 75% ziaren kakao, które są bogate w związki chemiczne oddziałujące na metabolizm.
„Lęk i stres mogą mieć znaczący wpływ na nasze samopoczucie, powodując różne zmiany w naszej fizyczności i emocjonalności, a czasami prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych” – mówi odpowiedzialny za badanie dr Sunil Kochhar.
Badanie, opublikowane w czasopiśmie Journal of Proteome, jest jednym z kilku prowadzonych przez Centrum Badań Nestlé na temat korzyści zdrowotnych ciemnej czekolady. Naukowcy Nestlé współpracowali z ekspertami z BASF, wiodącej na świecie firmy chemicznej oraz organizacją naukową Metanomics GmbH z Berlina, która zbadała wpływ jedzenia ciemnej czekolady na drobnoustroje żyjące w jelitach człowieka.
Centrum Badań Nestlé współpracowało również z Uniwersytetem Loughborough, wiodącym sportowym instytutem naukowym w Wielkiej Brytanii, by zbadać działanie ciemnej czekolady jako alternatywy dla przekąsek dla aktywnych.
Nasiona kakao podlegają naturalnej fermentacji zanim zostaną kluczowym składnikiem czekolady. Naukowcy z Nestlé opracowali unikalny, syntetyczny proces fermentacji ziarna kakaowego, który imituje proces naturalny. To pomogło zidentyfikować wiele związków, powstających w procesie przechowywania wyschniętego kakao, które determinują reakcje chemiczne tworzące aromat i smak czekolady.
|