|
Nasi sprzymierzeńcy
Choć dane statystyczne nie napawają optymizmem, w każdej chwili możemy zmienić swój tryb życia. Dzięki stosowaniu diety, zwiększeniu aktywności fizycznej i rzuceniu palenia możemy znacznie zmniejszyć ryzyko zawału lub udaru. Badania wskazują, ze obniżenie poziomu cholesterolu o 1% zwiększa szanse uniknięcia zawału o 2-3%, utrzymanie właściwej masy ciała i ruch zwiększają te szanse aż o 50%.Jednak kluczowa w naszej walce o zdrowie staje się właściwa dieta. Powinna ona być zrównoważona, bogata w różnorodne składniki pokarmowe i zawierać dużo błonnika.
Ta substancja zyskuje ostatnio na popularności, choć nie wszyscy do końca wiedzą, czym tak naprawdę jest. Błonnik to główny budulec komórek roślin. Nie ulega strawieniu w przewodzie pokarmowym, jednak pomaga schudnąć i utrzymać prawidłową masę ciała. Wchłania wodę i pęcznieje w żołądku zmniejszając uczucie głodu. Pomaga on także usuwać z jelit kwasy żółciowe, odpowiedzialne za produkcję cholesterolu. Błonnik blokuje także częściowo dostęp glukozy do krwi, dzięki czemu stabilizuje on poziom cukru we krwi. Cennym źródłem naturalnego błonnika są między innymi nasiona roślin strączkowych i ziarna zbóż. Niedawno na rynku pojawiło się także bogate w błonnik pieczywo marki Schulstad Zdrowa Linia z ziarnami i błonnikiem owsianym. Dzięki spożywaniu kanapek z takiego pełnowartościowego i zdrowego chleba, także jedząc śniadanie lub kolację możemy dbać o swoje zdrowie.
Zawał lub udar może grozić każdemu z nas. Warto więc zastanowić się nad swoim trybem życia i wprowadzić choćby niewielkie zmiany. Wieczorne spacery i odrobinę zdrowsza dieta nie kosztują nas wiele, a mogą zapewnić nam zdrowie.
|