w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Słodkie inspiracje z Włoch
data publikacji: 30-12-2011 r.
Kolejne dni po Bożym Narodzeniu także chętnie spędzamy w towarzystwie rodziny lub przyjaciół. W wielu domach wciąż jeszcze unosi się aromat świątecznych specjałów, które najlepiej smakują właśnie w gronie najbliższych.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Aby wzbogacić świąteczno – noworoczne przyjęcia, warto przyjrzeć się, jak robią to Włosi - mistrzowie wspólnego ucztowania. We Włoszech święta kończą się ostatecznie 6 stycznia uroczystością Trzech Króli. Dzień nazywany jest też Świętem Epifanii i oficjalnie rozpoczyna karnawał. Okres ten w dużej mierze upływa na jedzeniu wykwintnych smakołyków. Nie we wszystkim jednak odmienne, południowe gusta kulinarne różnią się od naszych.

Z ziemi włoskiej do Polski
Wiele składników, które dziś chętnie wykorzystujemy w kuchni przywędrowało do nas właśnie z Italii. I nie chodzi tu bynajmniej tylko o „włoszczyznę”. Dodatki, które wzbogacają smak naszych rodzimych świątecznych wypieków również mają śródziemnomorskie pochodzenie. Wpływy te sięgają już średniowiecza, kiedy rozpoczęły się kontakty handlowe z Włochami. W tym czasie na szlacheckich stołach zaczęły gościć rodzynki, migdały czy figi. Kulminacją był czas obecności na dworze królowej Bony, wraz z którą przybyli do Polski jej kucharze. W dużych ilościach sprowadzano wtedy nie tylko bakalie, ale także pomarańcze, cytryny, marcepan i przyprawy korzenne, takie jak imbir, gałka muszkatołowa, cynamon. Bez tych dodatków trudno byłoby dziś wyobrazić sobie nasze świąteczne serniki, miodowniki, keksy i ciasteczka.

Natale con i tuoi - Boże narodzenie spędzaj wśród swoich
Włoskie przysłowie w prosty sposób wyraża to, co stanowi istotę także polskich Świąt. Również sposób ich spędzania nie odbiega od naszego. Dla mieszkańców tamtej części Europy, przebywanie w gronie bliskich osób oznacza wielogodzinne biesiadowanie przy suto zastawionym stole. Najbardziej uroczyście obchodzony jest 25 grudnia, kiedy całe rodziny spotykają się przy uroczystym obiedzie, a takie posiedzenie najczęściej przeciąga się do wieczora. Drugi dzień świąt, zwany San Stefano, również upływa na rodzinnych spotkaniach. W zależności od regionu podawane są między innymi tortellini, lasagna, różnego rodzaju sery, zupy i trufle. Daniem głównym jest pieczeń z warzywami i pieczonymi ziemniakami. Do jedzenia podaje się wino, a po obfitych posiłkach Włosi raczą się filiżanką espresso. Warto zaznaczyć, że nazwa ta nie jest w ojczyźnie małej czarnej używana na co dzień. Espresso to po prostu kawa. - Mleczne napoje jak Cappuccino czy latte pije się we Włoszech tylko w porze śniadaniowej – mówi Joanna Szpak z firmy Segafredo Zanetti Poland – Po godzinie dwunastej Włosi sięgają już tylko po espresso, które pite jest często i szybko. Kilka łyków po obfitym posiłku pomaga pozbyć się uczucia ciężkości oraz poprawia trawienie. Długie godziny spędzane przy ciastkach i kolejnych dolewkach kawy z mlekiem są więc raczej polskim niż włoskim sposobem umilania uroczystych spotkań.

Słodkie przedmioty pożądania
Najbardziej charakterystycznym dla okresu świąteczno-noworocznego słodkim specjałem jest we Włoszech panettone. Chociaż pochodzi z Mediolanu, przypomina nieco naszą wielkanocną babkę. Jest to wysokie, drożdżowe ciasto z dodatkiem bakalii. Proces produkcji nie jest łatwy i trwa dosyć długo. Używa się do niego specjalnej, bardzo drobno zmielonej mąki, dzięki czemu ciasto jest niezwykle puszyste. Wersja bez bakalii nazywa się pandoro i zdobiona jest cukrem pudrem. Przed świętami sprzedaje się ich we Włoszech nawet kilkadziesiąt milionów. Przybierają różne kształty i często pakowane są w ozdobne, eleganckie pudełka. Babkę podaje się jako deser w akompaniamencie słodkiego wina, likieru lub gorącej kawy. Bardzo często serwowana jest z serkiem mascarpone w postaci różnych kremów, np. z dodatkiem wiórków czekoladowych i zmielonej kawy. Chcąc wskazać na podobieństwa między świątecznymi smakami Polski i Italii, należy wspomnieć jeszcze o co najmniej dwóch ciastach. Za odpowiednik naszego piernika można uznać pan speziale – ciasto z miodem i orzechami. Wypiekiem najbardziej podobnym do keksu jest pan forte. Składa się z mnóstwa bakalii, więc jedna porcja stanowi solidny zastrzyk energii. Jego zaletą jest to, że po upieczeniu można je bardzo długo przechowywać. Na świątecznych stołach pojawiają się też różnego rodzaju nugaty z dodatkiem orzechów, migdałów czy czekolady. Są one twarde i bardzo słodkie. Włosi, podobnie jak my pierniczki czy orzechowe rogaliki, mają także swoje świąteczno - karnawałowe ciasteczka: struffoli. To małe kuleczki smażone w głębokim oleju, oblane miodem, z dodatkiem cynamonu i skórki pomarańczowej.

Główne zapachy i aromaty około świątecznych włoskich przysmaków nie różnią się zasadniczo od naszych rodzimych, dlatego śródziemnomorskie łakocie z pewnością trafią w podniebienie niejednego Polaka. Przed nami czas rodzinnych odwiedzin i karnawałowych przyjęć. Podanie do kawy piernika o nieco egzotycznie brzmiącej nazwie z pewnością może stanowić „dodatkowy smaczek” niejednego spotkania.

autor: / źódło: / opracowanie:
Segafredo Zanetti
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Słodkie inspiracje z Włoch



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem?
Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB