|
W przemyśle spożywczym są stosowane do produkcji fermentowanych napojów mlecznych. Z ich udziałem powstaje m.in. jogurt, kefir i maślanka. W organizmie człowieka bakterie kwasu mlekowego zasiedlają dolny odcinek przewodu pokarmowego – jelito grube, tworząc tam pozytywną dla zdrowia człowieka mikroflorę.
Laktobakterie pomagają regulować pracę jelit. Wytwarzają substancje, które pobudzają ruchy jelit oraz hamują wzrost i rozwój chorobotwórczych bakterii gnilnych, a tym samym zapobiegają negatywnym konsekwencjom ich działalności - np. przekształcaniu niektórych zawartych w żywności składników w substancje toksyczne, które mogą uszkadzać błonę śluzową jelita.
Bakterie kwasu mlekowego prowadzą również syntezę witamin z grupy B oraz witaminy K zwiększając dostępność tych składników dla organizmu człowieka, wspomagają trawienie cukru mlecznego – laktozy, co ma bardzo istotne znaczenie dla osób cierpiących na nietolerancję tego cukru oraz zwiększają ilość resztek pokarmowych przyspieszając w ten sposób ich przemieszczanie się w kierunku końcowego odcinka przewodu pokarmowego.
Jako pożywienie bakterie kwasu mlekowego wykorzystują niektóre frakcje błonnika pokarmowego zawartego w produktach zbożowych z pełnego ziarna, warzywach i owocach. Dlatego przywrócenie i utrzymanie pozytywnej dla zdrowia człowieka mikroflory przewodu pokarmowego wymaga uzupełnienie diety w produkty będące źródłem tego składnika.
Niestety, bakterie kwasu mlekowego są wrażliwe na działanie wielu czynników. Niewłaściwa dieta, antybiotykoterapia, stres, siedzący tryb życia przyczyniają się do niekorzystnych zmian w składzie mikroflory jelitowej, czego skutkiem są zaburzenia pracy jelit. Dlatego należy podejmować działania zmierzające do przywrócenia równowagi mikroflory przewodu pokarmowego.
|