w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Cała prawda o ketchupie
data publikacji: 02-11-2011 r.
Czy w Twojej lodówce stoi ketchup? Zapewne tak, bo używamy go niemal wszyscy.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
To jeden z najbardziej popularnych dodatków do potraw – kupuje go około 95% Polaków. Ten pomidorowy sos podkreśla smak naszych ulubionych potraw, dzięki czemu nawet najprostsza kanapka z żółtym serem staje się ucztą dla podniebienia. Ketchup już na stałe wpisał się w polską kuchnię i chociaż nie jest główną gwiazdą posiłków, często gości na naszych stołach, niczym dyskretny sufler sztuki kulinarnej. Dodajemy go do pizzy, kanapek, sosów i wielu innych dań.

Czy jednak wiemy, co tak naprawdę jemy? Odkrywamy przed Wami prawdziwą naturę ketchupu!

Pomidorowa pasja
Wbrew pozorom ketchup to sos bardziej fascynujący niż niejedno egzotyczne danie. Może nie ma halucynogennych właściwości gałki muszkatołowej, ani nie leczy opuchlizny jak ma to w zwyczaju kapusta, ale i tak jego natura i pomysłowość jego smakoszy stale nas zaskakują. Ketchup z pozoru ma prostą formułę: pomidory i trochę przypraw. A jednak jego smak uwodzi smakoszy, bez względu na kraj i kulturę kulinarną. Wcale też nie tak łatwo przyrządzić taki ketchup, który zachowa wspaniały smak pomidorów. Dla marki Pudliszki ketchup jest pasją. Wie o nim wszystko, a teraz dzieli się z nami swoją bogatą wiedzą i uchyla rąbka tajemnicy, jaka drzemie w ketchupowych butelkach i słoikach. Oto sekret pomidorowego dziedzictwa!

Fascynująca natura ketchupu
Ketchup z natury pomidorowy – brzmi jak masło maślane? Nie dla Pudliszek! Nasz ketchup to dzieło prawdziwych ekspertów od pomidorów. Przy jego produkcji wyciskamy z pomidorów to, co najlepsze i do każdego opakowania wkładamy ich jak najwięcej się da. Efekt jest taki, że na 100 g ketchupu Pudliszki przypada ok. 190g świeżych pomidorów. Jak to możliwe, że ważą więcej niż gotowy produkt? Z pomidorów, zanim trafią do ketchupu, odparowuje się wodę, zostawiając sam aromatyczny miąższ. Powstały gęsty ekstrakt stanowi bazę produktu. Nie trzeba chyba tłumaczyć, że wyjątkowy smak ketchupów Pudliszki zawdzięczamy najlepszym pomidorom, które zanim trafią do słoika czy butelki, przechodzą bardzo ostrą selekcję. W Pudliszkach wykorzystujemy dorodne, dojrzałe pomidory i - co nie powinno, ale dla wielu jest zaskoczeniem - nie używamy żadnych konserwantów! Proces produkcyjny bazuje na prostych metodach pasteryzacji, a na koniec najzwyczajniej na świecie szczelnie zamykamy butelki. Brzmi banalnie, ale wcale nie jest to takie proste do realizacji. Jednak dzięki temu właśnie ketchup nie traci swoich naturalnych walorów smakowych i trafia na Twój stół pysznie pomidorowy. Konsumenci to doceniają – ketchup Pudliszki jest najczęściej wybieranym produktem tej kategorii.

A wszystko to pomidor
O wyjątkowej naturze ketchupu decydują tak naprawdę pomidory. To jest dopiero fascynujący… owoc. Nie wszyscy wiedzą, że z naukowego punktu widzenia pomidory to owoce. Oryginalnie pochodzą z Ameryki Południowej i już 700 lat p.n.e. uprawiali je Aztekowie i Inkowie. Do Europy trafiły w XVI wieku, ale początkowo uważano je wyłącznie za roślinę... ozdobną. Od momentu, gdy po raz pierwszy trafiły na nasze podniebienia, nieprzerwanie zdobywają serca smakoszy na całym świecie. Smak pomidorów to nie jedyny walor, który zadecydował o ich sukcesie na światowych talerzach – pomidory są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. W każdym jednym kryje się ponad 30 witamin, minerałów i składników odżywczych m.in. potas, który reguluje gospodarkę wodną organizmu, ciśnienie krwi i ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy. Już 4 średniej wielkości pomidory pokrywają dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten pierwiastek. Pomidory to także źródło witaminy C, która kryje się w galaretowatym miąższu wokół nasion. Aż dziw, że nie musimy kupować ich w aptece…

Przetworzone pomidory, czy to w formie ketchupu czy przecierów, zachowują większość swoich właściwości odżywczych i likopenu. Likopen to silny antyutleniacz, który nadaje ketchupowi kolor i ma dobry wpływ na układ krwionośny. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że w ketchupie jego zawartość jest zaskakująco wysoka – jest go więcej niż w świeżych, pomidorach.

Ketchup po polsku
Pasję Pudliszek do ketchupu Polacy zdają się podzielać. Jest to jeden z naszych ulubionych dodatków do potraw, a w Europie jesteśmy na 5. miejscu pod względem spożycia ketchupu na osobę. Jak na tradycjonalistów przystało, gustujemy w dwóch wersjach ketchupu – łagodnym i ostrym, a do innych wariacji podchodzimy z pewną dozą nieśmiałości. Najchętniej sięgamy po ketchupy marki Pudliszki, bo zależy nam na naturalnym pomidorowym smaku. W świecie Polska słynie z naturalnych dobrej jakości produktów. Taki jest też nasz ketchup!

Rodzina ketchupów Pudliszki to 11 propozycji produktowych różniących się wariantami smakowymi oraz gramaturą. Do wyboru klasyczne ketchupy łagodne i pikantne, delikatnie ziołowy ketchup do pizzy oraz gratka dla wielbicieli ostrej kuchni – smak super pikantny. Nawet dzieci mają swój własny ketchup! Pudliszek to wyjątkowy produkt, którego receptura została opracowana specjalnie na potrzeby najmłodszych smakoszy – ketchup nie posiada konserwantów i zagęstników, a jego smak dopasowano do preferencji małych niejadków. Dzieci za nim przepadają, a mamy mają pewność, że ich pociechy otrzymują to, co najbardziej naturalne.

Pudliszki znają się na ketchupach i wiedzą, jak obchodzić się z pomidorami. Produkty z natury pomidorowe, tworzone z pasją doceniają polscy konsumenci – marka jest numerem jeden na polskim rynku producentów ketchupu.

Przykładowe produkty i ceny:
Ketchup Pudliszki łagodny 700 g: ok. 5 zł
Ketchup Pudliszki pikantny 480 g: ok. 4 zł

autor: / źódło: / opracowanie:
HJH Polska S.A. Pudliszki
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Cała prawda o ketchupie



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB