|
Jogurt i kefir dostarczają pożytecznych bakterii, a awokado nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego rozwoju mózgu, siatkówki oka i systemu nerwowego dzieci w brzuchu mamy. Witamina B6 zawarta w awokado pomaga łagodzić nagłe zmiany nastroju u kobiet. Dzięki zawartości witaminy E oraz witamin z grupy B, awokado pomaga w łagodzeniu stresu. Owoce awokado zalecane są ponadto osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe i kłopoty z trawieniem, które są także częstym problemem u kobiet w ciąży.
SKŁADNIKI
· 1 pęczek botwiny
· 1½ szklanki wody
· 2 łyżki oliwy
· 1 pęczek koperku
· 1 szklanka jogurtu
· 1 szklanka kefiru
· ½ szklanki śmietany
· 1 dojrzałe awokado
· ½ łyżeczki cukru trzcinowego
· sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Botwinę dokładnie myjemy i drobno kroimy. Buraczki z botwiny ścieramy na tarce, a jeśli są bardzo małe – drobno je kroimy. Botwinę i buraczki dusimy w garnku pod pokrywką razem z wodą i oliwą. Kiedy listki zrobią się miękkie zdejmujemy z gazu i dodajemy jogurt, kefir, śmietanę, drobno poszatkowany koperek, awokado pokrojone w dużą kostkę, cukier, sól i pieprz do smaku.
|