|
Dzięki tym produktom pokrywamy zapotrzebowanie na wielo- i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, chroniące nasze serce i układ krwionośny. Poszczególne warzywa wpływają na poprawę trawienia i zapobiegają zaparciom, działają odkwaszająco oraz stymulują odporność. Skład wielowarzywny sprawia, że zupa jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych i witamin oraz innych substancji biologicznie czynnych takich jak flawonoidy o silnym działaniu przeciwutleniającym. Składniki te mają również dobroczynne działanie na układ pokarmowy oraz jamę ustną.
Składniki:
· 700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
· 1 duża marchewka
· 5 – 6 ziemniaków
· natka pietruszki
· kawałek selera
· ½ pora
· kawałek kapusty włoskiej
· 20 dkg fasolki szparagowej
· 2 gałązki naci z selera
· 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony lub z puszki)
· mały jogurt naturalny
· listek laurowy
· sól, pieprz, zielony koperek do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do bulionu, dodać wszystkie warzywa: pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, startą na tarce pietruszkę, pokrojoną kapustę, fasolkę szparagową pora i część koperku (groszek z puszki, dodajemy pod koniec gotowania). Gdy warzywa są miękkie, zaprawiamy zupę jogurtem i na koniec posypujemy pozostałym koperkiem.
|