w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety


kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Diety pod lupą
data publikacji: 19-04-2011 r.
Wiosna w pełni, a wraz z nią – jak co roku – sięgamy po mniej lub bardziej sprawdzone diety.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Tymczasem nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, jak bardzo realizowane przez nas plany żywieniowe mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. O tym kto kontroluje kwestie odżywiania się Polaków, czy jest to kontrola wystarczająca i skąd tyle zagrożeń w stosowanych powszechnie dietach mówi Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia z Nestlé Polska S.A.

Instytucje a sprawy żywieniowe

Z badań TNS OBOP wynika, że 47-51% dorosłych Polaków ma nadwagę lub otyłość. Problem ten sprzyja rozwojowi chorób dietozależnych, których leczenie pochłania ogromną część wydatków z budżetu. W odniesieniu do skali problemu, wciąż jeszcze zbyt mało jest akcji edukacyjnych poświeconych tematowi prawidłowego odżywiania – tak, aby mogły one mieć zdecydowane przełożenie na poprawę sposobu żywienia polskiego społeczeństwa w dłuższej perspektywie. A statystyki są niestety coraz bardziej alarmujące – ocenia Agnieszka Piskała.

– Dla przykładu we Francji już wiele lat temu funkcjonowało przekonanie, że znacznie korzystniejszym rozwiązaniem jest inwestycja w nauczenie zdrowych nawyków żywieniowych, niż późniejsze leczenie chorób wynikających z niewłaściwego odżywiania. Francuska Agencja ds. Bezpieczeństwa Sanitarnego Żywności – w ramach profilaktyki żywieniowej – poddała ostatnio analizie najpopularniejsze we Francji (i nie tylko) diety odchudzające, dając narodowi obiektywną ocenę ich skuteczności i konsekwencji stosowania. Tym samym po raz pierwszy państwowa agencja zabrała głos w sprawie diet, rozwiewając jednocześnie mity na ich temat – w szczególności dotyczące ich zbawiennego wpływu na stan zdrowia. Prowadzone przez rok obserwacje wykazały bowiem, że spośród 15 diet, które poddano badaniu, w tym: Ducana, Montignaca, Frickera, Mayo, Cohena, Atkinsa, kapuściana, kalifornijska i cytrynowy detoks, wszystkie bez wyjątku powodują zachwianie równowagi bilansu tłuszczów, węglowodanów i białek, a także witamin i mikroelementów. Wniosek ogłoszony przez francuskich badaczy jest jeden: diety nie można stosować na własną rękę, a tylko i wyłącznie po konsultacji z lekarzem.

Jak to jest w Polsce

Badania nad sposobem żywienia Polaków są prowadzone m.in. przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. – Instytut niestety nie dysponuje wystarczającym funduszami, które pozwoliłby na zaawansowane analizy, późniejsze nagłośnienie ich wyników i ewentualne podjęcie odpowiednich kroków na rzecz edukowania i zmian w mentalności Polaków w zakresie odżywiania – podkreśla Agnieszka Piskała.

Dodatkowo, wiele firm spożywczych we własnym zakresie zleca agencjom badawczym bieżące analizowanie zmian w nawykach żywieniowych Polaków. – Celem jest weryfikacja tego jak kształtowały się one na przestrzeni ostatnich lat, jaki to miało wpływ na zdrowie i samopoczucie społeczeństwa. Niestety wyniki tych badań nie napawają optymizmem. Polacy jedzą za dużo, za tłusto, zbyt mało w ich diecie jest produktów pełnoziarnistych, warzyw, owoców, za to dominuje żywność wysoko przetworzona i nadmiar słodyczy. Na domiar złego mamy na ogół dobre mniemanie na temat swojej wagi, uważamy, że odżywiamy się ‘zdrowo’ lub ‘raczej zdrowo’ i nie czujemy potrzeby zmian naszych dotychczasowych przyzwyczajeń.

Dlaczego dieta może szkodzić

Słowo „dieta” kojarzy się jednoznacznie – z odchudzaniem – i jest ona na ogół traktowana jako okres przejściowy, a nie pomysł na zmianę nawyków żywieniowych na dobre. Agnieszka Piskała dodaje: – To, co charakteryzuje wszystkie diety, to obietnica szybkich, spektakularnych efektów, w którą wierzymy bezwarunkowo. Podejmujemy się zatem masy wyrzeczeń w walce o jak najniższy wskaźnik na naszej wadze. Niestety każda nagła zmiana sposobu odżywiania – zwykle wbrew zasadom zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diety – powoduje poważne zachwianie równowagi naszego organizmu. Tak potraktowany, wcześniej czy później wystawi nam za to odpowiednio wysoki rachunek.

Potwierdzają to wyniki francuskich badań. 80% przeanalizowanych diet zakłada spożycie białka znacznie przekraczające zalecane normy. O wiele za dużo jest też w nich tłuszczu oraz sodu (w niektórych dietach ponad dwukrotnie więcej niż poziom zalecany). Stosowane przez Europejczyków plany żywieniowe nie pokrywają zapotrzebowania na wapń, witaminę C czy D. Efektem jest chociażby spadek mineralizacji kości, co – w konsekwencji – może grozić licznymi złamaniami. Z kolei stosowanie diety ubogiej w węglowodany i błonnik sprzyja zachorowaniom na raka jelita grubego.

Do najpopularniejszych diet, które zrewolucjonizowały talerze Polaków należą:

Dieta kopenhaska – oparta przede wszystkim na kawie, szpinaku i jajkach. Jej stosowanie przyczynia się do poważnych niedoborów wielu witamin, składników mineralnych i błonnika.

Dieta Atkinsa – całkowicie eliminująca węglowodany, które są podstawowym paliwem energetycznym dla organizmu. Powoduje szybki powrót do wagi wyjściowej po zakończeniu diety.

Dieta Kwaśniewskiego – wysokotłuszczowa, jej konsekwencją jest niebezpieczne dla zdrowia podniesienie cholesterolu i triglicerydów we krwi.

Dieta Dukana – wysokobiałkowa, prowadząca w łatwy sposób to zakwaszenia organizmu, zaparć oraz problemów z nerkami.
Czy Francuzi słuchają zaleceń żywieniowych państwa?

– We Francji państwowe instytucje odgrywają stosunkowo duży wpływ na postawy społeczeństwa wobec tematu odżywiania. Ich aktywność jest po prostu przekonywująca. W przypadku wspomnianego wcześniej podejścia francuskiej agencji jego zaletą jest obiektywizm ekspertów, którzy wzięli pod lupę różne diety stosowane przez Francuzów. Oczywiście, decyzja należy do obywateli. Z pewnością wyniki analizy skłonią część osób do zastanowienia. Pozostanie też część nieprzekonanych, którzy dla osiągnięcia wymarzonej sylwetki są gotowi nawet poświęcić swoje zdrowie. – Niemniej jednak francuskie społeczeństwo otrzymało szansę poznania diet nie tylko od strony ich korzystnego wpływu na sylwetkę (o czym się zawsze komunikuje), ale również od tej negatywnej, szkodliwej dla zdrowia – dodaje Agnieszka Piskała.

Polskie podejście do diet

– Polacy odchudzają się równie chętnie, jak Francuzi, chociaż u nas ta tendencja przybiera fluktuacyjny charakter. W odżywianiu polskiego społeczeństwa widoczne są okresy zwiększonego zainteresowania dietami – jest to oczywiście zbliżająca się wiosna, potem okres letni, przedurlopowy i oczywiście czas karnawału. – Niestety – o ile samo zainteresowanie dietą jest pozytywnym objawem – o tyle sezonowość wskazuje jednak na chęć błyskawicznego zrzucenia zbędnych kilogramów (co owocuje powrotem do pierwotnej wagi). Wciąż bardzo rzadko myśli się w Polsce o diecie w kontekście długoterminowym – wypracowaniu właściwych, odpowiednich dla naszego organizmu nawyków żywieniowych na stałe. Nawet postanowienie noworoczne związane ze zdrowym odżywianiem, choć rozłożone na najbliższe 365 dni, już w połowie stycznia staje się historią. Tymczasem nic nie sprzyja nam tak bardzo, jak regularne spożywanie zbilansowanych posiłków dostosowanych do potrzeb naszego organizmu. To dieta na dobre, na dobre całe życie! Dlatego naprawdę warto po nią sięgnąć – podsumowuje Agnieszka Piskała

autor: / źódło: / opracowanie:
Nestlé Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Być zdrową
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Diety pod lupą



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Czym są karotenoidy?
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB