|
Wiosna to przecież czas, kiedy natura rodzi się do życia. Z radością witamy pojawiające się na targu owoce i warzywa, których brakowało nam przez całą zimę. Tym bardziej, że właśnie teraz wyjątkowo dbamy o dietę. Pamiętajmy, aby włączyć do niej także olej rzepakowy. Zawiera on bowiem kwas alfa-linolenowy, prekursor szczególnie cennych dla naszego dziecka kwasów omega-3.
Jak każdej mamie, również nam bardzo zależy, aby nasze dziecko prawidłowo się rozwijało i zdrowo rosło. Jesteśmy wyczulone na wszelkie nowinki, poszukujemy informacji jak dbać o siebie. Wiemy, że bardzo ważna jest teraz dieta, tym bardziej, że jemy dla nas dwojga. Nie możemy zapominać, że życie płodowe i okres niemowlęcy to czas, kiedy niedobór potrzebnych składników pokarmowych może wywołać nieodwracalne defekty, także w układzie nerwowym dziecka. W natłoku informacji co powinnyśmy jeść, a czego unikać niestety zdarza się nam popełniać błędy.
Dbamy o to, aby w naszym jadłospisie królowały szczególnie wartościowe produkty. Teraz, wiosną, jest to prostsze, gdyż na straganach zaczynają pojawiać się owoce i warzywa niedostępne zimą. Jednakże często decydujemy się na ograniczenie tłuszczów w diecie zapominając, że niektóre z nich są źródłem bardzo cennych substancji odżywczych. Poza tym wiele witamin jest rozpuszczalnych w tłuszczach, więc lepiej przyswoją się z olejem. Takim właśnie wartościowym tłuszczem jest olej rzepakowy.
W okresie prenatalnym i przez pierwsze osiemnaście miesięcy życia maluszka następuje najbardziej intensywny rozwój mózgu. Źle skomponowana dieta mamy może prowadzić do nieodwracalnych zmian. Niezbędnym elementem codziennego menu są kwasy omega-3, które wpływają na rozwój i funkcjonowanie mózgu. Kwasy omega-3 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Dlatego tak ważne jest, aby znajdowały się w pożywieniu. Gdzie ich szukać?
To proste! już dwie łyżki oleju rzepakowego dziennie pokryją zapotrzebowanie na cenne kwasy. Olej rzepakowy jest bowiem doskonałym źródłem kwasu alfa-linolenowego, prekursora kwasów omega-3.
Olej rzepakowy dodany do sałatki ze świeżych warzyw czy do naszych ulubionych potraw, da nam pewność, że dostarczamy naszemu dziecku niezbędnych do prawidłowego rozwoju kwasów omega-3.
|