|
Zawiera on więcej białka niż jego biały odpowiednik, a przy tym ma bardzo niską zawartość tłuszczu. Kształt, kolor i wygląd ziaren ryżu dzikiego sprawiają, że jest on bardzo dekoracyjny i idealnie pasuje do dań egzotycznych oraz sałatek.
Ziarna ryżu to ważny składnik menu prawie wszystkich krajów na świecie, szczególnie azjatyckich. Istnieje prawie 10 tysięcy odmian różniących się od siebie kształtem, wielkością, smakiem czy zawartością skrobi. Ryż dziki to nasiona trawy wodnej, która rośnie w Ameryce Północnej, na brzegach rzeki Missisipi. Ryż ten przez wieki stanowił główny składnik pożywienia dla Indian w stanie Minessota. To właśnie tam, do dziś, produkuje się go najwięcej.
Ziarna ryżu dzikiego się wydłużone, cienkie i ciemne. Mają charakterystyczny intensywny zbożowy smak i orzechowy aromat. Dzięki temu doskonale nadają się do przyrządzania dań z kuchni orientalnej.
Nie bez powodu ryż dziki nazywany jest kawiorem ryżu. Doskonale pasuje do dań z dziczyzny, ptactwa, ryb i owoców morza. Sprawdzi się jako dodatek do przystawek i dań głównych. Jest elegancki, smaczny i zdrowy.
Ryż dostarcza organizmowi wiele składników mineralnych, zwłaszcza fosfor, wapń i magnez. Zawiera także witaminy z grupy B. Spożywanie ryżu pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i dobrej przemiany materii.
Ryż dziki firmy Kupiec kupić można w sklepach spożywczych na terenie całego kraju.
Każde opakowanie zawiera dwie torebki po 100 g.
Cena: 14.99 zł
|