„Kuchnia włoska” z serii „Gotowanie krok po kroku”, to książka, dzięki której gotowanie z codziennego obowiązku przerodzi się w prawdziwą sztukę i wielką przyjemność. Przygotowanie każdego przepisu zostało nie tylko krok po kroku dokładnie opisane, lecz także przedstawione na efektownych, kolorowych fotografiach, które rozwiążą kuchenne dylematy typu: co to znaczy „w drobną kostkę”, „na gładką masę”, albo „a właściwie to jak wyglądają kapary”?
Dania kuchni włoskiej są łatwe do przyrządzenia, naturalne, zdrowe i pełne różnorodnych smaków. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. W książce zawarto wskazówki podpowiadające w jaki sposób przygotować danie będące prawdziwą ucztą, np. pieczone warzywa, makarony, peperonatę czy caponatę. Są tu także przepisy na proste dania, których nie mieliście dotąd odwagi wykonać, jak risotto czy lasagne. Teraz nie będą już skrywać przed Wami żadnych tajemnic! Przygotowywanie zaś niektórych potraw, takich jak panzanella, czy innych przekąsek do aperitifu może przemienić się w nie lada przygodę, zwłaszcza jeśli będziecie je wykonywać w doborowym towarzystwie.
„Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska” to doskonały prezent zarówno dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem, jak i dla bardziej zaawansowanych miłośników kuchennych eksperymentów. Pierwszym na pewno spodoba się szczegółowość, prostota i jasność każdego przepisu, drudzy odnajdą w książce pomysły na nowe warianty tradycyjnych potraw kuchni śródziemnomorskiej.