Składniki:
800 g ziemniaków,
200 g kiełbasy,
1 średnia cebula,
200 ml śmietanki UHT 30 % (lub jogurt bałkańskiego),
80 g startego żółtego sera, olej,
1 opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku KAMIS
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 3-4 mm. Wrzuć do gorącej, nieosolonej wody, zagotuj, a następnie gotuj przez 10 minut, odcedź. Cebulę i kiełbasę pokrój w półplasterki. Całe opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku wymieszaj ze śmietanką. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ziemniaki ułóż w naczyniu i zalej śmietanką. Następnie ułóż cebulę, kiełbasę i posyp serem. Zapiekaj ok. 15 minut w temp. 250°C.