Oto nasza propozycja: zaproś dziecko do kuchni i zaangażuj je w proces gotowania. Naucz malucha przyrządzać proste i smaczne dania. Zobacz jaka to ogromna przyjemność i jak doskonale będziecie się razem bawić.
Kuchenna edukacja
Istnieje wiele powodów, aby nauczyć dzieci gotowania. Przede wszystkim to doskonały pomysł na wspólne spędzenie czasu. Puśćmy zatem wodze fantazji i urządźmy w kuchni z naszymi dziećmi zabawę w kolorowe gotowanie. W kuchni dzieci w prosty i naturalny sposób rozwijają swoje zmysły oraz nabierają nowych zdolności. Gotowanie zachęca także do kreatywności przede wszystkim w łączeniu smaków poszczególnych dań oraz w sposobie ich podawania. Warto pozwalać dzieciom na eksperymenty w kuchni. Doskonałą rozrywką jest na przykład zabawa w wymyślanie nowych nazw dla znanych już potraw, które rozpalają wyobraźnię, a smaki trafiają w gusta milusińskich. Poniżej prezentujemy gotowe menu na pyszny obiad. Po więcej przepisów przygotowanych specjalnie z myślą o dzieciach zapraszamy na http://www.knorr.pl/strona/przepisy-dla-dzieci. Zapraszamy do sekcji wideo, gdzie krok po kroku pokazane jest jak przyrządzić pyszne danie.
Zacznijmy od zupy
Zielona zupa ufoludków
Składniki:
· Bulionetka Drobiowa KNORR
· 200 g mrożonego zielonego groszku (można użyć świeżego)
· 200 g mrożonych brokułów (można użyć świeżych)
· 2 ziemniaki (ok. 200 g)
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obierz, umyj i drobno pokrój. Groszek i brokuły włóż do sitka i przepłukuj wodą (nie musisz ich rozmrażać), a następnie wraz z ziemniakami wrzuć do rondelka. Całość zalej 0,5 litra wody (ma ledwie przykryć jarzyny) i wrzuć Bulionetkę KNORR. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Następnie całość zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją wodą. Można podawać z groszkiem ptysiowym.
Danie główne
Kocia lasagne
Składniki:
· 1 opakowanie Lasagne KNORR
· Sos w słoiku Śmietanowo - Pomidorowy KNORR
· 400 g mielonego mięsa cielęcego
· 300 g pieczarek
· 200 g żółtego sera
· 1 opakowanie kukurydzy w puszce
· 0,5 brokułu (ok. 250 g)
· 1 cebula (ok.80 g)
· Rama Culinesse do smażenia
· Tymianek
· Oregano
Sos beszamelowy:
· 3 łyżki mąki (ok.50 g)
· 200 ml mleka
· 80 ml oliwy z oliwek
Do dekoracji:
· 1 papryka (ok.80 g)
· 1 pomidor (ok. 80 g)
· kilka sztuk czarnych oliwek (ok. 25 g)
Sposób przyrządzania:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Podsmaż zmielone mięso na Rama Culinesse, a następnie dodaj posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki, kukurydzę, oregano, tymianek. Do podsmażonych składników dodaj Sos w słoiku KNORR i gotuj jeszcze 5 minut.
Oddzielnie przygotuj sos beszamelowy: na oliwie z oliwek podsmaż lekko mąkę, następnie stopniowo dodawaj mleko tak, aby sos nie był za gęsty. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian nieugotowane płaty makaronowe, sos mięsny, brokuły, paprykę i polewaj sosem beszamelowym. Czynność powtórz jeszcze raz. Na koniec kładziemy makaron, posypujemy startym serem i polewamy sosem beszamelowym. Gotową lasagne pozwól udekorować dziecku. Za pomocą papryki, pomidora i oliwek może ułożyć portret kota. Następnie wstawiamy lasagne do piekarnika ustawionego na 180° C, na około 25-30 minut.
A dla wielbicieli sałatkowych przysmaków…
Mysia sałatka wiosenna
Składniki:
· Przyprawa Delikat Moc koperku i pietruszki KNORR
· Mix sałat
· 1 świeży ogórek (ok.100 g)
· 1 pęczek rzodkiewki (ok. 80 g)
· 5 pomidorków sherry (ok. 50 g)
· 1 pęczek szczypiorku
· 50 ml oliwy z oliwek
Do dekoracji:
· 2 jajka ugotowane na twardo
· 1 rzodkiewka (ok. 10 g)
· Kilka gałązek szczypiorku
· Kilka kropli ketchupu
Sposób przygotowania:
Ugotuj jajka na twardo. Pozwól dziecku umyć starannie wszystkie warzywa, a następnie przy pomocy plastikowego nożyka pokroić ogórka w półksiężyce, rzodkiewki w plasterki, a pomidorki na połówki. Następnie przygotuj sos - wlej do miseczki oliwę, dodaj Delikat KNORR i wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Do drugiej miski włóż wszystkie pokrojone warzywa i pozwól dziecku polewać je sosem. Niech dziecko za pomocą plastikowego nożyka pokroi szczypiorek, którym na końcu posypie sałatkę.
Przygotowanie dekoracji:
Pozwól dziecku przygotować ozdoby do sałatki - niech za pomocą plastikowego nożyka pokroi jajka na połówki, a następnie zrobi po ich bokach nacięcie na uszy, które wykona z przeciętego na pół plasterka rzodkiewki. Łodyżki ze szczypiorku należy wcisnąć jako wąsy i ogon myszki, a oczy i nosek namalować ketchupem. Tak przyrządzone myszki należy ułożyć na wierzchu sałaty.
Warto o tym pamiętać
Przebywając z maluchami nie traktuj ich jak dzieci, które potrafią tylko bawić się. Jeśli im pozwolisz, mogą Cię naprawdę zaskoczyć i być wspaniałymi partnerami, którzy wesprą Cię w Twych codziennych obowiązkach.
Rodzice są wzorem dla swoich dzieci i muszą dawać im przykład. Nie wystarczy tylko wydawać polecenia, by jadły warzywa i owoce. Należy je wspólnie przygotować i jeść razem z nimi. Warto o tym pamiętać i dawać dzieciom dobry przykład własną osobą.
Pamiętaj, że kluczem do gotowania z dziećmi jest cierpliwość i wsparcie. Dzieci potrafią nabałaganić, a samo przygotowywanie posiłku z nimi trwa dłużej i często rujnują Twój przepis. Być może na obiad nie zawsze uda Ci się podać to co było zaplanowane, ale najważniejsze, że dobrze się razem bawiliście ;-)