|
Składniki na ciasto:
· 100 g serka śmietankowego Rama Crème Bonjour lub innego serka kremowego
· 200 g margaryny Kasia
· 400 g mąki
· Szczypta soli
Składniki na farsz:
· 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku
· 100 g łososia surowego lub wędzonego
· 100 g cebuli
· 300 ml śmietany lub Rama Cremefine
· Fix KNORR Danie na dziś Zapiekanka ziemniaczana z serem
· 1 jajko
· 50 g tartego, żółtego sera
Sposób przygotowania ciasta:
1. Serek śmietankowy i margarynę szybko zagnieć w misce, dodaj mąkę i ponownie szybko zagnieć ciasto tak, aby utworzyło jednolitą masę. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.
2. Po wyjęciu z lodówki, podsypując mąką, rozwałkuj je na stolnicy, a następnie ułóż w naczyniu do pieczenia.
3. Ciasto ponakłuwaj, nasyp na wierzch np. groch aby równomiernie się piekło. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C.
Sposób przygotowania farszu:
1. Zawartość torebki Fixu KNORR rozmieszaj tylko ze śmietaną, aby mieć pewność, że dokładnie zwiąże wszystkie składniki.
2. Łososia, cebulę i szpinak pokrój w paseczki. Następnie wymieszaj z połączonym ze śmietaną Fixem KNORR.
3. Całość włóż do naczynia i posyp po wierzchu serem.
4. Piecz pod przykryciem przez około 20 minut w temp 200°C.
5. Na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby wierzch dania mógł się zarumienić.
|