Każdy pracujący i każdy uczący się wie jedno na pewno - nie ma przyjemniejszej perspektywy niż zbliżający się weekend. Słoneczne dni i ciepłe majowe wieczory to idealny czas na sporą dawkę relaksu wśród znajomych. Wiosną i latem cała Polska grilluje, a w powietrzu roznoszą się aromatyczne wonie karkówek, żeberek, ryb, szaszłyków, kiełbasek i boczku… Oczywiście nie samym mięsem Polak żyje, dlatego cukinie, ziemniaczki czy nawet banany są na ruszcie równie mile widziane.
Jak jednak urozmaicić kulinarne wiosenne spotkania? Ostatecznie nawet nieśmiertelna sałatka z pomidorów i cebuli może się przejeść, a nie każdy lubi unoszący się wokół siebie intensywny zapach czosnku z tzatzików. Wszystko wskazuje na to, że w tym sezonie prawdziwym przebojem wiosennych spotkań na świeżym powietrzu są wygodne w podawaniu marynowane grzybki. Oczywiście nie te leśne, do smaku których wszyscy zdążyliśmy się już przyzwyczaić, ale pieczarki – polski hit eksportowy. Na nasz rodzimy rynek firma Łabimex wprowadziła właśnie marynowane pieczarki w nieznanych dotąd kompozycjach. Wśród przystawek pasujących do rozpływającej się w ustach karkówki czy delikatnej cukinii możemy wybierać pomiędzy Pieczarkami coctailowymi, Pieczarkami z ziołami lub Pieczarkami z oliwkami. Pieczarki coctailowe to słodka papryka pokrojona w kostkę, plasterki drobnej cebulki oraz niewielkich rozmiarów pieczarki zanurzone w aromatycznej marynacie z dodatkiem gorczycy i innych przypraw. Zioła prowansalskie, znana doskonale mieszanka pobudzająca zmysły powonienia i smaku, w połączeniu z niewielkimi grzybkami z pewnością ucieszy wszystkich miłośników pikli i wyrazistych, aromatycznych smaków (Pieczarki z ziołami ). Zupełnie innowacyjną, niespotykaną i zaskakująco smaczną propozycją, która właśnie poszerzyła gamę marynowanych specjałów dostępnych na sklepowych półkach, są Pieczarki z oliwkami. Obok niezaprzeczalnych walorów smakowych stanową świetną dekorację stołu, ale także ze względu na właściwości odżywcze oliwek, wnoszą do diety oliwkowy zestaw związków mineralnych takich jak fosfor, potas, żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Smacznie i zdrowo!
Mimo że miłośnicy kulinarnych szaleństw różnią się doborem ulubionych potraw, które chcieliby spożywać na świeżym powietrzu, to jest jednak coś, co łączy wszystkich – każdy smakosz zwraca uwagę na odpowiedni dobór dodatków. Ketchup i musztarda to nie wszystko. Uzupełnieniem grillowanych pyszności muszą być oryginalne i wyrafinowane przystawki, które nadadzą daniom serwowanym w trakcie garden party niecodziennego wyrazu. Smacznego!