|
Dużymi krokami zbliża się kolejny weekend, a wraz z nim kolejny odcinek programu braci Kuroniów. Alors! Oglądajcie „Kuroniowie rozgryzają” w sobotę o 14:35 na antenie Kuchni.tv. Bon appetit!
Kuchnia francuska kojarzy się z pysznym pieczywem, serami, winami i normandzkimi owocami morza. Spośród wielu propozycji kulinarnych wyróżnia się zupełnie polski karp! Dzięki Edwardowi Pożerskiemu de Pomian, polskiemu lekarzowi i łakomczuchowi mieszkającemu we Francji, powstał nowy sposób przygotowania ryby. Znany smakosz wypełnił ją farszem na bazie podsmażanych pieczarek. Efekt – piorunujący!
Kiedy chcemy dodać charakteru przygotowywanej przez nas potrawie, często sięgamy po sos.Najbardziej klasyczny z francuskich sosów – vinaigrette jest idealny do nadawania lekko pikantnego smaku sałacie i sałatkom. Równie słynny - beszamel znajduje o wiele szersze zastosowanie w kuchni! Doskonale komponuje się ze szparagami oraz brokułami. Jest też częścią przepisu na lasagne. Jego autor – Louis de Béchameil, nadworny kucharz Ludwika XIV, poświęcił kilkanaście lat na przygotowanie doskonałej receptury, warto więc podejrzeć sposób jego przyrządzania przez profesjonalistów.
Czas na deser! Dziś mille-feuille, czyli… napoleonka! Znawcy tematu twierdzą, że to błędnie zapisana neapolitanka. Deser był hitem Neapolu na długo wcześniej, nim zajadał się nim cesarz Napoleon, do którego rzekomo odnosi się nazwa ciasteczka. Przysmak składa się z trzech warstw listkowego francuskiego ciasta przełożonego kremem waniliowym. W Polsce często nazywany jest kremówką. Bracia Kuroniowie pokażą, jak przygotować ciasteczko z masą budyniową, czyli prawdziwą napoleonkę.
Mamy już danie obiadowe, pyszny sos do przystawek oraz deser. Czego chcieć więcej? Sposobu przygotowania! Już w sobotę, 10 kwietnia o 14:35 zdradzą go Jan i Jakub Kuroniowie w programie „Kuroniowie rozgryzają” na antenie Kuchni.tv! Nie przegapcie. À bientôt!
|