Eksperci marki IRVING doradzają, jaką herbatę wybrać by podkreślić smak wielkanocnych dań.
Śniadanie Wielkanocne
Przy śniadaniu wielkanocnym tradycyjnie spotyka się cała rodzina, dzielimy się jajkiem, składamy sobie życzenia. Jako najbardziej uroczysty posiłek w czasie świąt śniadanie jest obfite. Serwujemy jajka, wędliny – pasztet, szynkę, bekon, kiełbasę, smażone potrawy. Ich smak najlepiej zaakcentują czarne herbaty z Cejlonu, Kenii, mieszanki afrykańskie, np. Irving Daily Classic.
Świąteczny obiad
Dzisiejszy obiad wielkanocny to przede wszystkim znakomita okazja, by kulinarnie pofantazjować i zaskoczyć efektownymi potrawami zarówno siebie, jak i gości. Serwując różne dania warto podać herbatę pokreśli ich smak: smak mięsa drobiowego najlepiej komponuje się z herbatą jaśminową (np. Irving Zielona Jaśminowa), smak dziczyzny, w tym świątecznego królika, zaostrzą również herbaty jaśminowe (np. Irving Oriental Gardens z płatkami jaśminu i pomarańczy), a także Earl Grey (np. Irving Earl Grey) i mieszanki herbat czarnych z Kenii (np. Irving Daily Classic), tradycyjne dania z wołowiny lub cielęciny doskonale skomponują się z herbatami białymi i zielonymi, np. Irving Zielona, Irving Melonowo-Śliwkowa, do ryb warto podać herbaty zielone, np. Irving Zielona Cytrynowa, do potraw pikantnych najlepsze będą herbaty: jaśminowa (Irving Oriental Gardens z płatkami jaśminu i pomarańczy), zielona (Irving Zielona Miętowa), mieszanki herbaty cejlońskiej.
Wielkanocne baby i mazurki
Smak wybornych ciast – bab wielkanocnych i mazurków najlepiej podkreślą szlachetne mieszanki herbat czarnych, np. Irving Tea Cocktails Poziomki z nutą Wanilii, Irving Oriental Gardens z płatkami kwiatów.
Po jedzeniu warto jest wypić filiżankę zielonej lub białej herbaty, które wspomagają trawienie, np. Irving Zielona lub Irving Biała.