w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Ryż parboiled
data publikacji: 23-03-2010 r.
Nie zaglądać do garnka, mieszać tylko widelcem, przepłukać kilkakrotnie przed gotowaniem, dodawać olej, oliwę, masło, wcześniej przesmażać na patelni, używać tylko garnków z grubym dnem… sposobów na sypki ryż jest naprawdę dużo.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Bardziej lub mniej skuteczne, sprawdzone lub nie sposoby na ugotowanie ryżu na sypko są znakiem ciągłego zmagania się z posklejanymi ziarenkami. A rozwiązanie, jak to często bywa, jest o wiele prostsze- wystarczy wybrać ryż, który się nigdy nie klei ryż parboiled.

Historia ryżu jest niemal tak długa jak historia ludzkości; był on niemal od zawsze głównym pożywieniem Chińczyków, którzy pierwotnie hodowali go wyłącznie w dolinie rzeki Jangcy. Z czasem popularność ryżu sięgała dalszych terenów niż obszar Azji. Dotarł on do Persji i Mezopotamii, a następnie do Grecji, której mieszkańcy bardzo szybko odkryli prozdrowotne właściwości tego ziarna. Następnie przez Hiszpanię dotarło ono do Włochów. Jednak dopiero współczesny świat poznał różne sposoby wstępnej obróbki ryżu, która każdemu rodzajowi nadaje niepowtarzalne właściwości. Jedną z odmian wstępnie przetworzonego ryżu jest ryż parboiled. Określenie to znaczy tyle, co ,,przedgotowany”. Proces jego przetworzenia polega bowiem na wstępnym nawilżeniu ziaren gorącą wodą pod ciśnieniem i wysuszaniu oraz mechanicznemu obłuszczaniu. Dzięki temu najcenniejsze składniki odżywcze, znajdujące się w okrywie, przechodzą do wnętrza każdego ziarenka, co pozwala zachować do 80% wartości odżywczych. To dlatego ryż parboiled zawiera ponad dwa razy więcej witamin z grupy B, wapnia, żelaza i fosforu niż zwykły, biały ryż. Jest przy tym równie lekkostrawny i delikatny w smaku, a zawarte w nim węglowodany oraz białko sprawiają, że każda potrawa przyrządzona z ryżu parboiled będzie pełnowartościowym posiłkiem, zawierającym większość potrzebnych naszemu organizmowi składników odżywczych. Ryż parboiled posiada charakterystyczny żółtawy kolor oraz wyjątkową zaletę – łatwo przejmuje intensywny zapach przypraw, sprawiając, że potrawy są nie tylko smaczne ale również bardzo aromatyczne. Ryż paraboiled jest nieco twardszy od ryżu białego, co pozwala mu znaleźć zastosowanie jako podstawa sałatek, znakomicie sprawdzi się także jako dodatek do dania głównego, deserów, przystawek itp.

Firma Konpack, mając na uwadze zarówno nasze zdrowie, jak i komfort przyrządzania, przygotowała Ryż parboiled Fit`s, zamknięty w czterech wygodnych 100 g torebkach, gotowych do wrzucenia do garnka. Możemy więc zaprosić gości na prawdziwą ucztę ryżową, w której pierwsze skrzypce grać będzie właśnie Ryż parboiled z linii Fit`s firmy Konpack. Bez obawy o to, że ziarna się skleją, na przystawkę zaserwować możemy dowolną sałatkę. W zależności od upodobań, może być to przekąska włoska z orzechami, jabłkiem, szynką, serem i oliwą z oliwek, bądź śródziemnomorska: z owocami morza i pomidorami, lub samymi krewetkami. Danie główne może przenieść nas na południe Stanów Zjednoczonych - gorący ryż po meksykańsku z ostrą papryczką chili wymaga właśnie sypkich, twardawych ziaren. Dlatego także tutaj idealnie sprawdzi się Ryż parboiled Fit`s. A na deser zaproponować możemy sypki ryż z migdałami, rodzynkami, miodem i wanilią, albo z musem owocowym. To oczywiście tylko przykładowe propozycje, każda Pani domu sama wie najlepiej co lubi jej rodzina, a czym zaskoczyć gości.

Mając do dyspozycji niesklejający się ryż, możemy przyrządzić każde, najwymyślniejsze nawet danie, bez obawy o to, że zamiast wykwintnego poczęstunku na stole pojawi się zbita i nieestetyczna porcja białej papki.

autor: / źódło: / opracowanie:
Konpack
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Ryż parboiled



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB