W przyrodzie występuje wiele różnorodnych odmian oliwek. Najbardziej charakterystycznymi ich cechami są kolor i wielkość. W tej książce opisano najbardziej typowe dostępne u nas odmiany.
Oliwa jest jedynym olejem spożywczym, który jest wytwarzany z miąższu owocowego, a nie z nasion roślinnych. To tłumaczy wyjątkowy w swoim rodzaju skład oliwy i wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i wyjaśnia, dlaczego na przestrzeni wieków była określana „płynnym złotem” lub „życiodajnym eliksirem”.
W książce znajdują się przepisy na wyśmienite dania wegetariańskie, mięsne, rybne, sosy, sałatki i wypieki zawierające oliwki lub oliwę z oliwek. Opisany został również niezwykły wpływ witamin i składników mineralnych zawartych w oliwkach i oliwie na nasz organizm. Nie bez znaczenia są również korzyści dla urody - oliwa z oliwek to podstawowy składnik maści i kremów, które leczą i pielęgnują naszą skórę.
To doskonała propozycja dla wielbicieli krajów śródziemnomorskich i ich kuchni, którzy chcą wieść długie i zdrowe życie.
Gabriele Lehari
Oliwa i oliwki