Składniki:
- 200 g pomidorków cherry
- 2 opakowania mini mozzarelli
- 1 awokado
- 50 g suszonych pomidorów
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 10 g orzechów pinii
- 1 opakowanie rukoli
- 1 bulionetka Bulion wołowy KNORR
- 50 ml octu balsamico
- 1 łyżeczka musztardy
- cukier
- 50 ml oliwy z oliwek
|
Przekrój pomidory i mozzarelle na połówki. Obierz ze skóry awokado i pokrój w dużą kostkę, suszone pomidory i bazylię pokrój w paseczki. Podsmaż orzechy pinii na suchej patelni na złoty kolor.
Umyj rukolę i odetnij końcówki, wszystko razem umieść w dużej misce.
Rozpuść bulionetkę Bulion wołowy KNORR w ½ litra gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Wymieszaj dokładnie ocet balsamico, musztardę, szczyptę cukru i cztery łyżki rozpuszczonego bulionu powoli dodając oliwę z oliwek aż powstanie gęsta emulsja.
Polej sałatkę tak przygotowanym dressingiem bezpośrednio przed podaniem.