|
Składniki:
8 średnich ziemniaków do pieczenia, ¼ kostki masła (50g), ½ pęczka szczypiorku, 250g sera białego półtłustego, 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego, Przyprawa do masła czosnkowego Grzanki Złociste KAMIS
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować (nie obierać). Zawinąć w folię, ułożyć na ruszcie i piec ok. 1 godziny (jeśli nie chcemy tyle czekać, ziemniaki można wcześniej ugotować i tylko opiec na gorącym grillu - już nie owijając w folię).
Ziemniaki można również upiec w piekarniku – ok.1 godz. w temp. 200C (nie owijać w folię). Masło utrzeć z płaską łyżeczką przyprawy. Szczypiorek posiekać i razem z jogurtem i resztą przyprawy do masła dokładnie wymieszać z serem. Każdy ziemniak przekroić na pół tak, aby połówki były jeszcze połączone skórką. Na przekrojenie nałożyć nieco masła i łyżkę serka. Od razu podawać.
|