Dlatego producent marki Orico, wychodząc naprzeciw konsumentom, postanowił połączyć te dwa składniki i stworzył wyrób kulinarny oparty na ziarnach soi i błonniku – kotlety sojowe á la schabowe z błonnikiem.
Kotlety sojowe á la schabowe z dodatkiem błonnika to produkt przeznaczony dla osób, pragnących odżywiać się zdrowo i jednocześnie dbających o linię. Połączenie soi z błonnikiem pozwala zachować piękną sylwetkę bez konieczności rezygnacji z tradycyjnych polskich smaków, takich jak kotlety schabowe.
Ziarna soi są od wieków doceniane przez kucharzy z Azji, gdzie uprawa tej rośliny ma wielowiekową historię. Europejczycy docenili wartości soi dopiero w XX wieku. Jedną z największych zalet soi jest wysoka zawartość białka, znacznie wyższa niż w rybach czy mięsie. Nasiona soi zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe oraz lecytynę, pozbawione są natomiast cholesterolu, co czyni je idealnym pożywieniem dla osób zagrożonych miażdżycą i innymi chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Soja ma bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że jej spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, powoli wchłaniając się z przewodu pokarmowego i dając uczucie sytości.
Ponadto ziarna soi zawierają błonnik, który jest sprzymierzeńcem osób dbających o linię. Firma Polgrunt wzbogaciła swoje kotlety sojowe á la schabowe dodatkową porcją błonnika, dzięki któremu są one jeszcze łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm, zapewniają prawidłową perystaltykę jelit i pozwalają cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem bez obaw o obwód talii.
Błonnik składa się z celulozy, hemicelulozy, pektyny, ligniny i gumy, tworzących mieszankę, która nie jest trawiona przez ludzki organizm, stanowi natomiast „wypełniacz”, który w przewodzie pokarmowym pełni rolę regulatora trawienia. Dieta bogata w błonnik służy nie tylko osobom odchudzającym się, lecz również zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy typu 2, kamicy żółciowej, zaparć, niektórych nowotworów przewodu pokarmowego a nawet próchnicy zębów.
Dlatego też kotlety sojowe á la schabowe z dodatkiem błonnika to doskonała okazja do wzbogacenia diety w zdrową soję i równie zdrowy błonnik pokarmowy – składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Sugerowana cena detaliczna kotletów sojowych z błonnikiem to około 3 złotych za 100 gramowe opakowanie.