utrzymania szczupłej sylwetki, jak i dobrego stanu zdrowia, nie zawsze wiedzą jak skomponować dietę, by była wystarczająco bogata w ten cenny składnik. Dlatego w ofercie marki Orico znalazły się m.in. wyjątkowo bogate w błonnik otręby pszenne. Konsumenci mają do wyboru otręby pszenne granulowane w trzech smakach: naturalne, ze śliwkami oraz z jabłkami. W szybki i wygodny sposób można dodać je niemal do każdej potrawy znacznie wzbogacając ją w błonnik.
Czym jest błonnik?
Pod nazwą błonnik pokarmowy, kryje się wiele związków (m.in. celuloza, hemiceluloza, pektyny, ligniny, gumy), które różnią się budową, a tym samym wpływem na organizm. Ich wspólną cechą jest fakt, że substancje te nie są trawione przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka. Błonnik jest więc składnikiem balastowym żywności, często nazywanym "wypełniaczem", który w przewodzie pokarmowym człowieka wywiera m.in. wpływ na procesy trawienia i wchłaniania wielu innych związków. Warto wiedzieć, że błonnik znaleźć można wyłącznie w produktach pochodzenia roślinnego, zwłaszcza w produktach zbożowych pełnoziarnistych, warzywach, owocach, nasionach soi i innych roślin strączkowych. Na ogół im bardziej przetworzona jest żywność, tym mniej w niej błonnika.
Błonnik pomaga w odchudzaniu
Niemal każdy, kto choć raz w życiu się odchudzał wie, że błonnik pokarmowy jest niezmiernie pomocny w odchudzaniu, pomaga też uniknąć efektu jo-jo i na stałe zachować szczupłą sylwetkę. Błonnik wchłaniając wodę pęcznieje i wypełnia żołądek, dając odczuwalne i długotrwałe uczucie sytości. Dzięki błonnikowi nawet na diecie odchudzającej nie będzie odczuwało się głodu, co bardzo ułatwia wytrwanie w postanowieniu o schudnięciu.
Błonnik w profilaktyce chorób
Błonnik pokarmowy służy nie tylko osobom dbającym o swoją sylwetkę, ale także tym, którzy dbają o zdrowie. Liczne badania naukowe udowodniły, że dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia m.in. choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy typu 2, kamicy żółciowej, niektórych nowotworów (zwłaszcza raka jelita grubego), zaparć, a nawet próchnicy zębów.
Dieta wysokobłonnikowa
Mając na uwadze korzyści wynikające z wysokiego udziału błonnika w diecie, powinno się wykorzystywać każdą okazję do jej uzupełnienia w ten cenny składnik. Kilka łyżeczek otrąb granulowanych Orico w połączeniu z jogurtem, kefirem lub mlekiem staje się pożywnym i lekkim posiłkiem polecanym na szybkie śniadanie. Jednak jest to na tyle uniwersalny produkt, że można wykorzystać go również do potraw obiadowych i stworzyć smaczne, urozmaicone i zdrowe menu.
Zaleca się, aby spożywać co najmniej 30g błonnika dziennie, natomiast nie jest określona maksymalna jego ilość. Ważne, by na 5g (łyżka) otrębów przypadało co najmniej 5 łyżek płynów.
Dostępne rodzaje otrąb: otręby granulowane naturalne, ze śliwkami, z jabłkiem pakowane po 150g, w cenie około 4 zł