Znana i ceniona, znajduje zastosowanie w kuchniach całego świata. W kuchni polskiej aż do czasów potopu szwedzkiego rozmaite kasze stanowiły podstawę wyżywienia większości populacji. Do najbardziej znanych rodzajów kasz zaliczane są: kasza gryczana, perłowa, jęczmienna, kukurydziana, manna i kuskus.
Kasza gryczana uznawana jest za najzdrowszą. Wytwarzana z gryki zawiera dużo białka, tłuszczu, węglowodanów i składników mineralnych. Jej właściwości doceniła już nawet medycyna ludowa, wykorzystując ją jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. Spożywanie grubej kaszy zapobiega też tworzeniu się polipów w jelicie grubym, a co za tym idzie nowotworów tego narządu. Zalety kaszy gryczanej mówią same za siebie i powinna ona znaleźć miejsce w kuchni w każdym domu. Jest wyśmienitym składnikiem wielu sałatek, gołąbków, zup, gulaszów i kaszanki. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadów i dań z warzyw, zastępując kluski czy ziemniaki.
Kasze perłowa i manna należą do grupy kasz drobnych, czyli uzyskiwanych w wyniku dodatkowego obtoczenia i wypolerowania ziaren uprzednio pociętych lub połamanych. Kasza manna idealnie nadaje się na kleik dla osób cierpiących na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych i nerek. Kleik zalecany jest również podczas rekonwalescencji osobom po operacjach. Jest daniem lekkostrawnym, a przy tym dostarczającym dużą dawkę węglowodanów. Zaś kasza perłowa swoje zastosowanie znajdzie przy sporządzaniu dań jarskich, takich jak krokiety oraz jako dodatek do zup i sałatek. Można ją również podawać na słodko, np. z jabłkiem i cynamonem.
Kasza jęczmienna należy do grupy kasz łamanych o większym stopniu rozdrobnienia. Uzyskuje się ją za pomocą pocięcia lub połamania ziarna obłuskanego. Jest niezastąpionym źródłem niacyny, czyli witaminy PP, która pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję naszej skóry oraz pomaga w procesach krwiotwórczych zapobiegając anemii. Największą jednak zaletą kaszy z grupy łamanych jest rozpuszczalny błonnik, który powoduje obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Kasza jęczmienna szczególnie polecana jest chorym na przewlekłe zapalenie oskrzeli, cukrzycę oraz osobom z niewydolnością krążenia. Najczęściej dodawana jest do zup i słodkich legumin, czyli deserów takich jak kisiele czy budynie.
Kasza kukurydziana produkowana jest w postaci drobnego i grubego grysiku. Naszemu organizmowi dostarcza duże ilości błonnika, witaminy B1 i PP oraz beta-karotenu, który chroni nasz organizm przed drobnoustrojami oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i systemu immunologicznego. Kasza kukurydziana jest pomocna przy problemach żołądkowych, jelitowych i trzustkowych. Idealna do zapiekanek, zup i gulaszów, znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni polskiej, ale również włoskiej i rumuńskiej, jako główny składnik cenionej i popularnej tam potrawy zwanej mamałygą.
Kuskus, czyli grysik pszenny obtaczany w mące lub w grubszym grysiku, zaliczany jest do najważniejszych składników kuchni tunezyjskiej, algierskiej i marokańskiej. Ta drobna kaszka jest źródłem białka i węglowodanów będących doskonałym źródłem energii dla naszego organizmu. Kuskus gotuje się na parze, lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą. Dobrze przygotowany powinien być sypki i niekleisty. Często wykorzystuje się go do wypieków, deserów i sałatek. Doskonale nadaje się również do potraw mięsnych, przede wszystkim z baraniną. A przysmażony na patelni razem z warzywami, np. z dynią, tworzy niepowtarzalny bukiet smaków.
Poznając zalety wszystkich kasz marki Orico dowiadujemy się jak wszechstronne może być ich zastosowanie w wielu przygotowywanych przez nas posiłkach. Po wprowadzeniu do naszej diety chociaż jednego rodzaju kaszy możemy odświeżyć stary i nudny przepis, stwarzając smaczne i zdrowe danie, które z pewnością zaspokoi gusta nawet najwybredniejszego smakosza.
Aby ułatwić konsumentom przyrządzanie posiłków, firma Orico wprowadziła do swojego asortymentu mieszankę kaszy z warzywami w kartoniku. Jest to doskonały sposób na przygotowanie szybkiego i smacznego posiłku. Po ugotowaniu mix można podawać w postaci już gotowego dania lub w połączeniu z innymi składnikami np. mięsem albo rybą. Na rynku dostępne są dwa rodzaje mieszanek - warzywa w połączeniu z kaszą gryczaną lub kaszą perłową.
Gama kasz Orico została specjalnie stworzona z myślą o osobach z problemami żołądkowymi oraz chorych na cukrzycę, nadciśnienie i anemię. Polecana jest również dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym, które przede wszystkim powinny stosować dietę lekką. Kasze ugotowane na sypko są łatwo przyswajane przez nasz organizm i nie drażnią żołądka. Dziś, trochę już zapomniane i wyparte przez ziemniaki, kasze powoli wracają do kulinarnych łask, by zadowolić niejednego smakosza i na stałe zagościć na naszych stołach jako zdrowe i smaczne urozmaicenie dań, deserów i wypieków.
W ofercie Orico dostępne są następujące rodzaje kasz: kasza gryczana (4x100g) cena około 3 zł, kasza gryczana (1000g) cena około 7 zł, kasza gryczana (400g) cena około 3 zł, kasza perłowa (4x100g) cena około 2 zł, kasza jęczmienna perłowa (400g) w cenie około 2 zł, kasza kuskus (300g) w cenie około 5 zł, kasza jęczmienna (1000g) cena około 3 zł, kasza jęczmienna (4x100g) cena około 2 zł, kasza manna (250g) cena około 2 zł, kasza kukurydziana (350g)w cenie około 1,50 zł.
Dostępne rodzaje mieszanek: kasza gryczana z warzywami, kasza perłowa z warzywami pakowane 2 x125g, w cenie około 3 zł