|
Pieczarki:
- Białe całe myte, masa netto: 225 g, cena 3,69 zł
- Białe ćwiartki myte z sosem czosnkowym, masa netto: 225 g + 70 g sosu, cena 5,99 zł
- Białe ćwiartki myte z sosem serowym, masa netto: 225 g + 70 g sosu, cena 5,99 zł
- Białe ćwiartki myte z sosem śmietanowym, masa netto: 225 g + 70 g sosu, cena 5,99 zł
- Brązowe całe myte, masa netto: 225 g, cena 4,29 zł
- Portabella - duże brązowe pieczarki, masa netto: 250 g, cena 8,99zł
- Flatsy - duże białe pieczarki, masa netto: 250 g, cena 6,99 zł
|
Polska jest liderem w produkcji pieczarek (255 tys. ton rocznie) w Europie, tutaj wyprodukowana jest co czwarta pieczarka w Europie. Okechamp SA jest największym polskim eksporterem pieczarek.
Grzyby egzotyczne:
- Shiitake, masa netto: 225 g, cena 7,49 zł
- Eryngii, masa netto: 225 g, cena 8,99 zł
- Shimeji brązowe, masa netto: 150 g, cena 8,99 zł
- Shimeji białe, masa netto: 150 g, cena 8,99 zł
- Enoki, masa netto: 100 g, cena 8,49 zł
- Oyster, masa netto: 250 g, cena 5,29 zł
|
Zgodnie ze starą chińską tradycją leczniczą, spożywanie grzybów tego typu zalecane było dla utrzymania dobrego zdrowia i długowieczności. W Polsce należą one jeszcze do grzybów mało znanych, ale dzięki marce Fresh 4 Seasons mogą wkrótce stać się bardzo popularne na naszych stołach. Shiitake uznawane jest na Dalekim Wschodzie za „eliksir życia”, który obniża cholesterol i wzmacnia system odpornościowy. Shiitake spożywa się głównie smażone, np. w panierce lub jako dodatek do dań głównych. Eryngii (borowik stepowy) są popularne głównie ze względu na ciekawy, podłużny kształt, ale także ze względu na właściwości kulinarne – szczególnie wśród dietetyków. Shimeji jest azjatyckim grzybem, który po ugotowaniu ma lekko orzechowy smak, wykorzystywany jest przy gotowaniu zup oraz dań kuchni azjatyckiej. Enoki w kuchni Dalekiego Wschodu popularne ze względu na swój delikatny smak. Można je spożywać podobnie jak pieczarki – na surowo, dodając do sałatek lub surówek. Chiński grzyb Oyster kształtem przypomina ostrygi – stąd jego nazwa. W Polsce Oyster znany jest jako boczniak. Ma szerokie zastosowanie kulinarne, możemy go mrozić, suszyć, solić, kwasić i marynować.
|