Składniki:
- 1–2 jajka na osobę
- 1 łyżka mleka na każde 2 jajka
- ½ łyżeczki pokrojonej skórki cytrynowej
- olej lub masło do smażenia
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka drobno pokrojonej skórki cytrynowej
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 banany
|
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy omlet, mieszając ze sobą jajka, mleko i skórkę cytrynową. Na patelni, na średnim lub dużym ogniu topimy masło. Smażymy jajka jak jajecznicę, aż prawie całkowicie się zetną i wygładzamy, aby cała patelnia była pokryta równą cienką warstwą. Przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. W osobnym rondelku przygotowujemy nadzienie, podgrzewając przez kilka minut na małym ogniu miód ze skórką cytrynową. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Tuż przed podaniem dodajemy do miodu i skórki migdały oraz cienko pokrojone banany. Nakładamy nadzienie łyżką na powierzchnię omleta. Składamy omlet na pół i podajemy.
Smacznego!