|
Kubeczek mlecznego napoju fermentowanego dostarczy naszemu organizmowi m.in. wysokowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne, a także łatwo przyswajalny wapń. Nic więc dziwnego, że można było go znaleźć w menu starożytnych Babilończyków. A przecież ogromną zaletą jogurtów jest również korzystny wpływ na skład flory jelitowej. To bardzo istotne dla zdrowia układu trawiennego. Jej nieprawidłowy skład przyczynia się bowiem do powstawania uciążliwych i niebezpiecznych problemów trawiennych. Spożywanie jogurtów wskazane jest dla dzieci, dorosłych, osób starszych, a nawet w wielu przypadkach dla osób mających problemy związane ze złym trawieniem laktozy. Tym bardziej, że dzisiejsze czasy bez wątpienia sprzyjają utrwalaniu złych nawyków żywieniowych.
Krótka historia jogurtu
Fermentacja znana jest w przemyśle spożywczym, jako proces wykorzystywany do utrwalania biologicznego żywności. Metoda ta znana jest człowiekowi od wielu tysięcy lat do przedłużania trwałości mleka. Co ciekawe pierwsze jej zastosowanie datuje się na 10 – 15 tysięcy lat temu, kiedy człowiek zaczął uprawiać ziemię i hodować zwierzęta domowe, jak krowy, owce, kozy czy wielbłądy. Napoje podobne do dzisiejszego jogurtu były już znane Babilończykom, Egipcjanom, Turkom, na Bałkanach oraz narodom Azji. Ludność wiejska przez setki lat wytwarzała jogurt poprzez długotrwałe gotowanie mleka bawolego, koziego lub krowiego. W ten sposób zagęszczone miało silnie kwaśny smak, a jego zwarta konsystencja często zmuszała do rozcieńczenia go przed spożyciem. Fermentowane napoje mleczne powstawały również w wyniku pozostawiania surowego mleka bez schłodzenia. Ulegało ono zakwaszeniu pod wpływem naturalnej mikroflory mleka. Mimo że to właśnie z systematycznym spożyciem jogurtów wiązana jest długowieczność ludów krajów bałkańskich, przemysłową produkcję fermentowanych napojów mlecznych rozpoczęto dopiero pod koniec XIX wieku. Wyjątkową zaletę jogurtów, czyli korzystny wpływ na skład flory jelitowej, powinien podkreślać fakt, że na początku XX wieku sprzedawano je jedynie w aptekach!
Jogurt naturalny dzisiaj
Dzisiaj, dzięki wiedzy i postępowi technicznemu jogurty są dodatkowo udoskonalane. Bakterie, którym zawdzięczamy oryginalny smak i walory zdrowotne jogurtów, często nie docierały żywe do jelit. Wiele z nich ginęło w kwasach żołądkowych. Obecnie technologia pozwala im przetrwać podróż przez przewód pokarmowy. Owszem mleko zostaje poddawane tradycyjnemu procesowi fermentacji, ale zachodzi to w nieco inny sposób. Na obecnym etapie technologicznym do mleka pasteryzowanego dodawane są żywe kultury bakterii. W jogurtach Activia natomiast znajduje się dodatkowo szczep bakterii ActiRegularis. To szczep bakterii probiotycznych, które mają udowodniony naukowo wpływ na przyspieszenie pasażu jelitowego. Nie giną w kwasach żołądkowych, co pozwala im na dotarcie do jelita grubego, gdzie rozpoczynają swoją pracę. Activia naturalna oprócz właściwości typowych dla zwykłego jogurtu posiada, więc dodatkowy atut.
Oprócz zmian technologicznych zmieniła się także dostępność jogurtów, a także wzrosła ich popularność. Wpływ na to ma zapewne możliwość ich wszechstronnego zastosowania. Do jogurtu w kubeczku bowiem wystarczy dodać łyżeczkę miodu czy też owoce, tworząc tym samym zdrowy deser. Jogurt wymieszany z ziołami idealnie zastąpi tłusty sos do sałatki czy dip do mięsa. Warto pamiętać także o smacznych i lekkich chłodnikach z warzyw i owoców, które doskonale smakują podczas letnich upałów, a które można właśnie przyrządzić na bazie jogurtu naturalnego.
Lucyna Kozłowska – specjalista ds. żywienia
autor: / źódło: / opracowanie:
Activia
|