Marka Tefal, mając na uwadze powyższe czynniki, opracowała innowacyjne urządzenie - parowar VitaCuisine.
Gotowanie na parze z VitaCuisine
Parowar VitaCuisine został zaprojektowany tak, aby ułatwić, a przede wszystkim skrócić czas gotowania. Pozwala on także na przygotowywanie pysznych i urozmaiconych potraw. Cały posiłek, od dania głównego po deser włącznie, może być przygotowany jednocześnie, w tym samym urządzeniu. Trzy oddzielone od siebie przestrzenie pozwalają na przyrządzanie ryb lub drobiu, zielonych warzyw oraz owoców jednocześnie – bez przenikania się zapachów z poszczegolnych potraw. Dzięki szybkiemu czasowi podgrzewania w strumieniu gorącej pary, świeże lub mrożone warzywa zachowują naturalną barwę, smak, kształt – i co najważniejsze - wartość odżywczą.
Urządzenie VitaCuisine posiada funkcję „Vitamin+”, która przyspiesza parowanie i pozwala zachować o 10% więcej witamin, w porównaniu z tradycyjnym parowarem. Ryby oraz mięso przyrządzone w VitaCuisine zachowują dobre tłuszcze oraz witaminy i mikroelementy. Dodatek ziół, przypraw lub soku z cytryny do wody, używanej do parowania, wzbogaca smak oraz wartość odżywczą gotowanych potraw. Kolorowa książka z przepisami zainspiruje i pomoże przyrządzić oryginalne danie.