|
1. Ogranicz spożywanie nasyconych tłuszczów, a także utwardzanych tłuszczów roślinnych i tłuszczów „trans”.
2. Stopniowo wprowadzaj mleko nisko-tłuszczowe (1%) i jego przetwory tj. jogurty, kefiry i sery białe. Bakterie probiotyczne, zawarte w zakwaszanych produktach mlecznych, są niezbędne dla wzmocnienia odporności organizmu.
3. Zamień masło na margaryny miękkie wysokogatunkowe w kubkach. Pamiętaj, że bardzo ważnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych są tłuszcze roślinne.
4. Dawaj dziecku ryby w różnej postaci. Tłuszcze pochodzące z tłustych ryb morskich tzw. omega-3 działają przeciwzapalnie i wpływają także na prawidłowy rozwój centralnego układu nerwowego.
5. Zadbaj o to, by dziecko jadło 5 razy dziennie warzywa i owoce oraz produkty zbożowe o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego – płatki owsiane, kasze jęczmienne i ciemne pieczywo.
6. Ogranicz ilość soli kuchennej w potrawach przygotowywanych nie tylko dziecku, ale całej rodzinie.
7. Kategorycznie ogranicz spożycie słodyczy, produktów typu „fast food”, a w szczególności frytek, chipsów, słodzonych napojów gazowanych.
8. Dopilnuj, aby dziecko systematycznie brało udział w zajęciach WF oraz dodatkowo pięć razy w tygodniu brało udział w innych zajęciach sportowych, które zapewnią mu fizyczną aktywność przez 30- 60 minut.
|