Tym, którzy chcą w pełni wykorzystać wolne chwile Felco poleca szybkie w przygotowaniu, zdrowe oraz smaczne produkty z linii „Warzywa na patelnię”.
Któż z nas nie doceni błogiego leniuchowania podczas wakacyjnych weekendów i urlopów. Długie, letnie dni zachęcają także do spacerów, wypadów za miasto lub rowerowych wycieczek. Mrożone mieszanki ze znanej serii Felco „Warzywa na patelnię” pozwolą na szybkie przygotowanie lekkiego obiadu, który zaspokoi zwiększone zapotrzebowanie na witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Czy w domowym zaciszu, czy też na wczasach lub na kempingu warzywa Felco sprawdzą się znakomicie. Zaoszczędzony na gotowaniu czas można wtedy poświęcić ulubionym zajęciom i odpoczynkowi.
Oryginalnym pomysłem na pełnowartościowy i szybki posiłek jest Leczo. Ten węgierski specjał, który na dobre zagościł w polskiej kuchni bazuje na papryce, pomidorach oraz cebuli. Nierzadko jednak kucharze wzbogacają go o kolejne warzywa. Felco proponuje Leczo z fasolką szparagową i cukinią, które oprócz łagodnego, kremowego smaku dodają węgierskiej potrawie walorów odżywczych czyniąc ją niezwykle zdrową i dietetyczną. Gotowy posiłek podaje się najczęściej z kiełbasą na ciepło, ale równie pysznie smakować będzie połączony jedynie z ryżem lub serwowany z chrupiącą bagietką. Do tego pozostaje już tylko kieliszek czerwonego węgierskiego wina dla zaostrzenia smaku.
Zwolennicy dań jednogarnkowych na pewno docenią mieszankę Salsa. Ta kompozycja warzywna rodem z Ameryki Południowej przybliży nam piękną i odrobinę egzotyczną ojczyznę Latynosów. W jej skład wchodzi żółty ryż, fasola zwyczajna, szparagowa, marchew, papryka, kukurydza, por oraz pomidory. Do gotowej, przyrządzonej na patelni Salsy warto dodać ulubione mięso bądź rybę, ale można ją także serwować jako samodzielny posiłek wzbogacony o odrobinę pikantnego sosu. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kolejną propozycją Felco na wakacyjne, lekkie oraz szybkie gotowanie jest Risotto, czyli mix ryżu, groszku, kukurydzy i papryki. Aby przyrządzić to popularne włoskie danie wystarczy rozgrzać na patelni 2-3 łyżki oliwy lub masła, wrzucić zamrożone warzywa i dusić pod przykryciem około 15 minut. Tak przyrządzoną mieszankę najlepiej podawać z podsmażanym kurczakiem bądź owocami morza. Bardziej wymagający smakosze mogą wykorzystać Risotto jako bazę do tworzenia kulinarnych wariacji, których smak ogranicza jedynie wyobraźnia gotującego.
Leczo: ok. 3,20 zł
Salsa warzywa z ryżem na patelnię: ok. 3,60 zł
Risotto warzywa z ryżem na patelnię: ok. 3,70 zł