|
Wielkanoc to dla wielu smakoszy okres dietetycznej swawoli. Powszechnie odczuwana atmosfera radości zachęca do sięgania po smaczne kąski – pieczone mięsiwa, pachnące pasztety, białą kiełbasę czy żurek. Dużym zainteresowaniem cieszą się potrawy z ryb, jaj i drobiu. Wbrew pozorom świąteczna biesiada wcale nie musi sprzeciwiać się wskazaniom zdrowej diety. Wielkanocne dania zyskają na lekkości, jeśli podamy je z dodatkiem jarzyn. Chociaż w przededniu Świąt mamy już do dyspozycji nowalijki – szczypiorek, sałatę, rzodkiewkę, ogórki i pomidory – to jednak dostępność wysokiej jakości świeżych warzyw nadal jest dość ograniczona.
Zdrowe i kuszące przysmaki, które zagoszczą na suto zastawionym stole, można przygotować z użyciem mrożonych produktów marki Felco. Zawarte w nich warzywa zachowują do 70 procent wszystkich składników odżywczych znajdujących się w świeżych jarzynach. Taki bukiet witamin i minerałów zapewni prawdziwe wiosenne przebudzenie, a dodatkowo przygotowania do Wielkiej Nocy okażą się dużo szybsze i łatwiejsze.
„Kukurydza węgierska słodka” Felco to nieodłączny składnik sałatek warzywnych, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Aby uzyskać doskonałej jakości, miękkie i słodkie ziarna, wystarczy wrzucić mrożonkę Felco do dużej ilości wrzącej wody i gotować przez 5-10 minut. Mrożona kukurydza Felco doskonale zaprezentuje się na talerzu w roli przystawki, a dodatkowo zachowa zdecydowanie większą ilość mikroelementów – potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, selenu i cynku – niż warzywo konserwowe lub marynowane.
„Szpinak” Felco to warzywo słynące z rekordowo wysokiej zawartości żelaza i magnezu, a także wielu witamin, minerałów i cennych antyoksydantów unieszkodliwiających wolne rodniki. Z jego użyciem można przygotować wyśmienite nadzienie do zrazów cielęcych, ruloników z łososia w sosie ricotta oraz jajek faszerowanych w oryginalnym wydaniu.
„Włoszczyzna” Felco to kompozycja gotowych, pokrojonych w drobne paski jarzyn – marchwi, selera, pora i pietruszki – które tworzą prawdziwy witaminowy bukiet wzmacniający odporność organizmu. Na ich bazie przygotować można wywar do wielkanocnego żurku, a także niezastąpione gorące dodatki do ryb i pieczonych mięsiw.
|