Trudno o lepszą scenerię święta zakochanych. Gdy zimne powietrze zmrozi Wam krew w żyłach, rozgrzejcie swoje serca truskawkowym tiramisu z owoców Poltino.
Uczta na miarę starożytnego Olimpu…
Wróciliście z mroźnego spaceru. Zaproś swego Walentego do kuchni i razem przywołajcie smaki gorącego południa. Rozpalcie wieczór naturalnym afrodyzjakiem starożytnych bogów - truskawkami. Przygotujcie wspólnie pyszny włoski deser, który rozgrzeje wasze serca i rozbudzi zmysły…
Truskawkowe tiramisu z toffi
Składniki:
- 0,5 kg serka mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie mrożonych truskawek Poltino
- 4 żółtka
- 2 białka
- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 łyżki mocnej kawy (espresso)
- 1 puszka mleka zagęszczonego, słodzonego
|
Sposób przyrządzania:
Mleko z puszki wrzucić do wody i gotuj 2 godziny. Po ugotowaniu przestudzić, otworzyć puszkę i sos toffi jest gotowy. Rozmrozić truskawki Poltino, zmiksować i przetrzeć przez drobne sitko. Zmiksować żółtka z cukrem pudrem, aż do uzyskania jasnej, aksamitnej masy.
Dodać powoli ser i truskawki, cały czas mieszając. Ubić z białek sztywną pianę i dodać ją powoli do powstałej masy, mieszając krem łyżką. Wstawić masę 15 minut do lodówki. Ułożyć na blasze warstwę biszkoptów, nasączyć je kawą, na biszkoptach rozprowadzić warstwę kremu.
Następnie na truskawkowej masie znów ułożyć biszkopty, nasączyć je kawą, posmarować masą i tak dopóki nie skończą się biszkopty. Górną warstwą powinna być masa. Wierzch ciasta polać sosem toffi i wstawić deser do lodówki na 12 godzin. Voila.