Składniki:
- 50 dag białej ryby morskiej
- cytryna
- 0,5 dl oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1 ziemniak
- sól
- 5 łyżek Vegety Standard
- 4 ziarenka pieprzu ziarnistego
- szczypta pieprzu mielonego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 dl białego wina
- natka selera
- 2 listki laurowe
|
Sposób przygotowania:
Oczyszczone ryby i pokrojoną na cienkie plasterki marchew, pietruszkę, cebulę oraz pokrojony ziemniak zalej zimną wodą. Dodaj liść laurowy, pieprz, sól, natkę selera i nieco oliwy. Gotuj na bardzo małym ogniu przez około 15 minut. Wyjmij rybę z wywaru, usuń ości i pokrój na małe kawałki. Wywar przecedź, jarzyny przetrzyj przez sito. Dołóż kawałki ryby, przecier pomidorowy, wino, posiekany czosnek i pozostałą oliwę. Wszystko krótko zagotuj. Na końcu posyp zieloną pietruszką, dopraw pieprzem i cytryną do smaku.