Dorsz w pomidorach z pieczarkami
219 kcal, 7 g tłuszczu
Składniki:
- 500 g pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 4 filety z dorsza bez skóry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano i kilka liści bazylii
- 2 łyżeczki margaryny
- 150 g kwaśnej śmietany light
- odrobina soli, biały pieprz do smaku
|
Sposób przygotowania:
Pokroić pomidory, cebulę oraz czosnek w drobną kostkę, pieczarki w plastry. Filety rybne skropić sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem oraz solą. Cebulę, czosnek oraz oregano poddusić na rozgrzanym oleju, dodać pomidory oraz grzyby, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do blaszki do pieczenia. Na warzywach położyć filety, posmarować śmietaną, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec na środkowej szynie w temperaturze 200o C przez ok. 20 min. Dekorować bazylią.
Pierś z kurczaka w ziołach
566 kcal, 60 g tłuszczu
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
- 1 cytryna
- 1 łyżka świeżych ziół (oregano, bazylia, rozmaryn lub szałwia)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka margaryny
- 2-3 łyżki oliwy
- pół szklanki gęstej śmietany
- sól, biały pieprz
|
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, osuszyć, usunąć błony. Jeden ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny. Tak powstałą marynatą natrzeć mięso, przełożyć do salaterki. Nakryć szczelną pokrywą i wstawić na noc do lodówki. Pozostały czosnek obrać, posiekać i na małym ogniu udusić w jednej łyżce roztopionej margaryny. Mięso kurczaka wyjąć z marynaty i szybko obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Przełożyć do rondla, dodać czosnek, resztę marynaty i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 50 min. Od czasu do czasu przewrócić mięso i w miarę potrzeby dodać łyżkę gorącej wody. Pod koniec duszenia mięso posolić, dodać śmietanę. Podawać z brokułami.