Wołowina z warzywami
545 kcal, 24 g tłuszczu
Składniki:
- 60 dag polędwicy wołowej
- 40 dag młodej marchewki
- 20 dag zielonej fasolki szparagowej
- 30 dag różyczek brokuła
- 20 dag groszku konserwowego
- 4 małe kalarepki z nacią
- 2 łyżeczki oliwy
- 6 dag margaryny
- sól
- grubo tłuczony pieprz
|
Sposób przyrządzenia:
Kalarepki obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Różyczki brokuła dokładnie umyć. Marchewki oskrobać, opłukać. Fasolkę i groszek cukrowy obrać z włókien, opłukać, osączyć. W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić marchewkę, po 2 min fasolkę, po następnych 2 min groszek konserwowy, brokuły i kalarepkę. Wszystkie składniki gotować razem jeszcze ok. 6 min. Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć. Umytą i osuszoną polędwicę podzielić na 4 porcje, posmarować oliwą, oprószyć, a następnie natrzeć pieprzem. Smażyć na powlekanej patelni 3-4 min z każdej strony. Na końcu posolić, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. W rondlu rozgrzać margarynę. Włożyć jarzyny, zamieszać i podgrzać. Posypać listkami kalarepki i podawać do mięsa.