|
Spożycie tłuszczów, jako produktów wysokoenergetycznych, należy ograniczać, ale w prawidłowym menu nie może zabraknąć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego przy przygotowaniu potraw wigilijnych należy używać wyłącznie wysokiej jakości tłuszczów roślinnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte m.in. w olejach roślinnych, tłuszczu ryb morskich oraz w produktach do smarowania pieczywa wytwarzanych na bazie olejów roślinnych, np. Flora, Flora pro.activ pomagają usprawniać funkcjonowanie układu krążenia, w tym zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
Równie ważna, jak ilość i rodzaj zjadanych w czasie Świąt pokarmów, jest aktywność fizyczna, która pobudza układ pokarmowy do pracy. Spędzanie Świąt w pozycji siedzącej przy zastawionym obficie stole powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie wzrost poziomu cholesterolu we krwi. Specjaliści radzą każdemu dorosłemu człowiekowi ćwiczenia o umiarkowanej intensywności co najmniej 30 minut dziennie, każdego dnia tygodnia. Dlatego warto tak zaplanować świąteczne dni, aby część czasu przeznaczyć na spacer lub inną formę aktywności fizycznej. Rodzinny spacer będzie nie tylko miłą alternatywą dla serii świątecznych filmów proponowanych co roku przez telewizję, ale i wzmocni kondycję naszych serc.
|