|
Eksperci podpowiadają: nie musimy rezygnować ze świątecznych przysmaków i tradycyjnych potraw, aby mieć pewność, że dbamy o zdrowie naszych serc. Wystarczy, że racjonalnie przygotujemy posiłki i wzbogacimy je o wartościowe produkty.
Przygotowując świąteczne potrawy, kierujmy się przede wszystkim rozsądkiem. Nikt nie przetrwa świątecznego czasu, jedząc jedynie sałatki, popijając je szklanką wody. Należy zwrócić szczególną uwagę na jakość potraw, omijać posiłki takie jak np. mocno smażone mięsa, obficie polane ciężkimi, zawiesistymi sosami. Tego typu potrawy zawierają tłuszcze nasycone, które sprzyjają wytwarzaniu większych ilości cholesterolu w organizmie. Nadmiar cholesterolu może prowadzić do choroby wieńcowej, zawału serca lub udaru mózgu. Zamieńmy więc potrawy obfitujące w nasycone kwasy tłuszczowe zdrowszymi, bogatymi w kwasy nienasycone, takimi jak ryby, które chronią serce i wzmacniają układ krążenia, zapobiegając miażdżycy – mówi Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia i komunikacji prozdrowotnej, ekspert Instytutu Flory.
Eksperci Instytutu Flory zalecają, aby na świątecznym stole pojawiło się jak najwięcej ryb. Najzdrowsze są ryby morskie: makrele, łososie, sardynki lub tuńczyk, bogate w tłuszcze Omega 3. Należy unikać panierowania, ponieważ podczas smażenia panierka wchłania duże ilości tłuszczu. Zdrowsze są te przyprawione świeżymi ziołami i pieczone w folii. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie wieczerzy wigilijnej bez karpia, możemy usmażyć go na oliwie z oliwek. Dietetycy radzą ograniczać śledzie w śmietanie ze względu na dużą zawartość soli, która podwyższa ciśnienie tętnicze krwi. Dlatego ryby warto namoczyć w wodzie, a śmietanę zastąpić jogurtem o niskiej zawartości tłuszczu. Przy przygotowaniu tradycyjnego, świątecznego bigosu boczek czy kiełbasę należy zastąpić chudą wołowiną, redukując w ten sposób ilość spożywanych kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu. Przy przygotowaniu dodatków do dań warto pomyśleć o sałatkach i surówkach. Te zdrowe przekąski, dzięki zawartości witamin, które biorą udział we wszystkich procesach przemiany materii, regulują prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ograniczmy spożycie tłuszczu poprzez zastąpienie gotowych sosów oliwą z oliwek, doskonałym akcentem do sałatek.
|