|
|
Barszcz czerwony czy grzybowa
|
|
Boże Narodzenie tuż tuż, a wraz z nim 12 tradycyjnych potraw na wigilijnym stole – wszystkie pachnące i apetyczne, jednak nie takie same w każdym domu.
|
|
|
|
|
Regionalne różnice w doborze dań świątecznych szczególnie widoczne są w przypadku zup. Jak wykazały wyniki badania*, które marka Knorr przeprowadziła przy okazji akcji „Czas na zupę” we wrześniu i październiku br., wbrew pozorom barszcz czerwony nie jest monopolistą na wigilijnych stołach w Polsce.
Co prawda w ciągu ostatnich kilku lat barszcz czerwony, najczęściej z uszkami, serwowało w Wigilię blisko 2/3 Polaków, jednak znaczna część społeczeństwa (39 %) wskazuje także na zupę grzybową jako tę, tradycyjnie obecną na ich stołach w wigilijny wieczór.
Barszcz czerwony z uszkami króluje podczas Wigilii w Polsce południowo-wschodniej i środkowo–wschodniej, natomiast zupa grzybowa jest świątecznym przysmakiem głównie w Polsce środkowej. Barszcz czerwony z innymi dodatkami (krokiety) lub bez dodatków cieszy się popularnością przede wszystkim w Warszawie.
W wigilię jadany jest również barszcz biały (8% ankietowanych), żurek (11% ankietowanych), a także... zupa rybna, do której spożywania w Wigilie przyznało się 4% ankietowanych. Pierwsza z tych zup cieszy się największą popularnością w regionie południowo-wschodnim, natomiast druga jest chętnie przyrządzana w Polsce środkowo-zachodniej.
|
|
|
ostatnio dodane:
pokrewne forum:
przeczytaj także:
|
|
przejdź do tematu Barszcz czerwony czy grzybowa aby komentować bezpośrednio na forum. | artykuł ma 21 komentarzy - ostatnie to:
Jola napisała: (w dniu: 11-12-2007 14:15)
U nas jest Grzybowa i zupa rybna, kiedys, dawno,,,,,,,,,,moja babcia robial jeszcz trzecia zupke-bardzczyk z uszkami.
ja zostane przy grzybkowej i rybnej
wszystko wlasnej roboty," Caroline napisała: (w dniu: 12-12-2007 23:49)
A właśnie jak pryprawiacie świąteczne barszcze? grzybka dodajecie? czy na zakwasie musi być? Expertem jeszcze od baszczu nie jestem i nie zawsze wychodzi mi tak jak było u mamy... abizelka napisała: (w dniu: 13-12-2007 19:51)
U mnie obowiązkowo barszcz czerwony z uszkami z grzybami i kaszą gryczaną pycha
Caroline ja dodaję grzybka, może byc zakwas.
Ja gotuję na zakwasie, ale moja mama jeden garnek to wywar z warzyw i jabłek, a drugi garnek to buraczki z grzybami. Później po ugotowaniu odcedza i łączy........... Tak w skrócie........Ale ile gospodyń tyle przepisów........ Najważniejsze abyś znalazła swój przepis....... Powodzenia.......... Caroline napisała: (w dniu: 13-12-2007 20:40)
Oo abizelka - uszka z kaszą? w jakich proporcjach ten farsz? nie znam przepisu a brzmi ciekawie Anilewe napisała: (w dniu: 14-12-2007 8:14)
Ja robie barszcz czerwony z uszkami i żurek z ziemniaczkami podobnie jak Kinia
Ale barszcz u mnie musi być czysty na zakwasie bez dodatków jedynie co to pietruszka zielona
zaloguj się aby napisać własny komentarz
|
|