Wystarczy, że użyjemy Papieru do pieczenia firmy Paclan, a ten problem zniknie raz na zawsze.
Czy można sobie wyobrazić wigilijny stół bez karpia? Raczej nie – przyrządzony na różne sposoby, pieczony, smażony lub w galarecie, jest od niepamiętnych czasów niezbędną częścią świątecznego menu w naszych domach. Aby smacznie przyrządzić świeżą rybę, nie wystarczy tylko wrzucić ją na patelnię – wcześniej czeka nas jej przygotowanie. Sprawiając rybę, najczęściej kładziemy ją na stole lub desce do krojenia – czynność ta kojarzy nam się zazwyczaj z przykrym zapachem, którego później bardzo trudno pozbyć się z używanych naczyń. Zamiast szorować je w nieskończoność lub szukać domowych sposobów na usunięcie tego efektu, wybierz prostszą drogę i użyj Papieru do pieczenia Paclan – rozłóż jego arkusz na stole i na nim sprawiaj świeżą rybę.
Papier do Pieczenia, dzięki dwustronnej warstwie silikonu, pokrywającej go z obu stron, nie przepuszcza tłuszczu i przykrych zapachów. Ochroni nasz stół lub drewnianą deskę do krojenia przed trudnymi do wywabienia nieprzyjemnymi pozostałościami. Jest gruby i wytrzymały, więc nie musisz obawiać się, że zawinięte w niego odpadki rozerwą go i spowodują nieporządek.
Przygotowanie ryby przed przyrządzeniem:
- Gdy już masz kupionego świeżego karpia, w pierwszej kolejności musisz usunąć łuski. Dobrze jest sparzyć całą rybę wrzątkiem – łatwiej wtedy zeskrobać łuski za pomocą noża lub tarki do ryb.
- Rozłóż spory arkusz Papieru do pieczenia Paclan na stole lub desce do krojenia, połóż na nim rybę i zabierz się do patroszenia. Rozetnij rybę od ogona w stronę głowy i ostrożnie wyjmij wnętrzności, uważając, żeby nie przebić woreczka żółciowego, ponieważ grozi to tym, że ryba przejdzie smakiem goryczy. Jeśli ci się to przydarzy, jak najszybciej opłucz rybę i ręce pod zimną bieżącą wodą.
- Obetnij głowę oraz płetwy. Możesz je wykorzystać do przyrządzenia zupy rybnej lub galarety.
- Posprzątaj po sprawianiu ryby, uważając, by zebrać wszystkie resztki i wyrzuć je do kosza na śmieci.
- Jeśli nie planujesz przyrządzenia karpia od razu, lecz następnego dnia, osusz ją dokładnie, zawiń w Folię spożywczą Paclan i schowaj do lodówki.
- Umyj dokładnie ręce, natrzyj je sokiem z cytryny i nasmaruj kremem do rąk.
|
Na koniec – jedna ważna uwaga: Nie zapomnij zachować jednej łuski po sprawianiu wigilijnego karpia – noszenie jej w portfelu zapewnia podobno powodzenie finansowe w przyszłym roku.