|
Warto jednak wiedzieć, że istnieją reguły parzenia i podawania kawy, przypisane do jej poszczególnych rodzajów. Razem z marką Villa Italia odkryj sekrety eleganckiego serwowania kawy.
Espresso – kropla wody w kawie
Amatorzy małej, mocnej kawy, dobrze wiedzą, że sekret tego napoju tkwi w sposobie jego przyrządzania. Mniej wtajemniczonym podpowiadamy, że espresso najlepiej zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym, gdzie strumień gorącej wody, pod wysokim ciśnieniem, przepuszczany jest przez kawę. Aromatyczne espresso zaparzone koniecznie ze świeżo zmielonej kawy, serwujemy w małej, ogrzanej przed podaniem filiżance o pojemności ok. 70ml. Naczynie wypełniamy tylko do połowy. Filiżanka powinna być mała, biała i najlepiej porcelanowa. Biel pięknie podkreśli ciemny kolor kawowego naparu. W ofercie marki Villa Italia znajdziesz wiele pięknych filiżanek, które umilą rytuał picia espresso. Możesz wybrać np. elegancką filiżankę z kolekcji Vienna Gold, marki Villa Italia. Wyjątkowa biel porcelany w klasycznym połączeniu z dwunastokaratowym złotym paskiem i ręcznie wykończonym brzegiem nadaje jej wyrafinowanej elegancji. Cylindryczny kształt filiżanek marki Villa Italia ułatwia tworzenie się idealnej pianki Crema. Taką małą czarną możemy pić zarówno z cukrem, jak i gorzką. Można również dodać plasterek cytryny.
Cappuccino
Prawdziwe włoskie cappuccino składa się z równych proporcji aromatycznego espresso, ciepłego mleka i pianki. Ta ostatnia pełni tu szczególnie ważną rolę. Powinna być na tyle sztywna, by utworzyć na kawie kopułkę, którą możemy posypać zarówno szczyptą czekolady lub kakao, jak również wiórkami kokosowymi albo cynamonem. Cappuccino podajemy w większej, najlepiej jasnej filiżance.
|